Hon blir ny kaplan vid Sigtunastiftelsen

Kerstin Dillmar, Sigtunastiftelsens nya kaplan från årsskiftet. Foto: Josefin Casteryd/Pressbild Argumnet förlag, Pressbild/Sigtunastiftelsen

Prästen och författaren Kerstin Dillmar blir Sigtunastiftelsens nya kaplan och ersätter Lars Björklund på posten.

Samtidigt får tjänsten en delvis ny inriktning.

Konkurrensen var stark med många väl kvalificerade sökande. Samtidigt fanns ingen som helst tvekan att vi ville ha Kerstin Dillmar. Vi är jätteglada över att hon blir vår nya kaplan, säger Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman till Kyrkans Tidning.

Lars Björklund har haft fokus på retreater och själavård. När Kerstin Dillmar tar över kommer själavårdsdelen att tonas ner till förmån för stiftelsens kulturverksamhet.

Hon kommer att vara en mer aktiv part i kultur- och programarbetet. Kerstin har ett brett och gediget kulturintresse, och det blir jättespännande att få in henne i arbetet med att utforska förhållandet mellan tro, religion och kultur, säger Alf Linderman.

Kerstin Dillmar har skrivit böcker ihop med Lars Björklund och också samarbetat med honom på sjukhuskyrkan vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under hösten kommer han att tjänstgöra på stiftelsens planerade retreater. Den 1 januari tar Kerstin Dillmar över.

Det är väldigt spännande och roligt. Sigtunastiftelsen har fantastiska möjligheter som en plats där människor möter varandra och får tänka tillsammans. Stiftelsens betoning av gränsöverskridande möten mellan olika områden och människor kommer att vara jätteviktigt framöver, säger hon.

Tjänsten som kaplan är på halvtid. På den andra halvtiden kommer Kerstin Dillmar att jobba i Uppsala domkyrkoförsamling med existentiell fördjupning. Även detta är en ny tjänst som innehåller olika projekt, ofta i samverkan med andra aktörer. En kommande hållpunkt är hösten 2021 då Existentiell litteraturfestival arrangeras för andra gången.

Fakta: Ny kaplan vid Sigtunastiftelsen

Kerstin Dillmar tillträder den 1 januari, senare än tidigare tänkt på grund av coronapandemin.

Lars Björklund går i pension den 30 juni men tjänstgör under de retreater som planerats för hösten 2020.

De har skrivit flera böcker om själavård tillsammans, senast boken Rum för livet (Argument förlag).

Ett avslutsevent för Lars Björklund är planerat till den 20 december.

Hur Kerstin Dillmar ska välkomnas är inte spikat ännu.

Brita Häll