Kultur

Präst, psykoterapeut och utvald sommarpratare

I dag presenterades årets sommarpratare. En av alla de som får möjlighet att fritt prata ur hjärtat och spela sin favoritmusik är Louise Linder. Kyrkoherde i Kungsholms församling i Stockholm och utbildad psykoterapeut.

-Jag är så jätteglad och otroligt hedrad att få en sådan uppgift, att få den radiotiden då så många lyssnar, säger Louise Linder.

Hon blev mycket överraskad när Bibi Rödöö, programchef för Sommar ringde och frågade om hon ville vara med.
-Jo jag hade verkligen ingen aning om att jag skulle bli tillfrågad. Varför just jag? Ja det får väl redaktionen egentligen svara på. De sa till mig att det tycker det händer mycket i Kungsholms församling där jag arbetar som kyrkoherde och att jag betytt mycket för människor i arbetet som psykoterapeut när jag drav mitt företag Prästbyrån.

Arbetet med programmet är redan igång. Louise Linder har pratat ihop sig med sin producent Helena Groll. Och huvudlinjerna för innehållet är mer eller mindre spikat.
-Jag kommer att prata om Livet och Döden och hela härligheten. Glädjen i tystnaden samt om en stormig natt på Nordsjön.

Det är avgörande händelser i hennes liv som utgör grunden för rubrikerna. Till exempel hennes liv som 16-17åring på ett kloster i England då hon var helt inriktad på att bli nunna. Och senare i livet då hon, mannen och en son seglade till Shetlandsöarna och de råkade ut för en dramatisk händelse.

Det blir som sig bör också mycket musik.

Vad kommer du absolut att spela?
-Det blir Magnus Ugglas inspelning av Olle Ljungströms låt "Jag och min far", sedan blir det lite David Bowie samt musik från Taizé.

Finns det musik som du definitivt inte väljer?
-Nej det kan jag inte säga, all musik har sin plats i ett visst sammanhang. Så någon "Absolut-inte" skiva har jag inte.

Har du någon egen favorit från de sommarprogram du hört tidigare?
-Oj, det finns så många, men en klar favorit är när Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, talade om stjärnstoff. Det var fantastiskt och något som jag återkommit till i många predikningar.

Lyssna på Ulf Danielssons program här

Fakta: Louise Linder

Född: 1963

Prästvigd: 1989

Arbetar som: Kyrkoherde i Kungsholms församling

Familj; Man samt de tre egna barn och två bonusbarn.

Gör på fritiden; Seglar bland annat

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR