Så bygger Janne Andersson ett vinnande lag

Janne Andersson leder fotbollslandslaget i Europamästerskapet. Sverige spelar sin första match den 14 juni. Foto: Erik Simander/TT

Det här är inte en bok om fotboll. Det är en bok om ledarskap, förberedelser och att vara en del av något större.

Lennart Lundberg recenserar Att bygga ett lag.

Janne Andersson, färgstark förbundskapten för vårt folkkära fotbollslandslag, har skrivit en intressant och personlig bok om ledarskap med titeln Att bygga ett lag.

Och det har han visat att han verkligen kan, först när han förändrade IFK Norrköping från ett bottenlag i allsvenskan 2014 till svenska mästare 2015.

Den framgången förde honom vidare till det finaste tränarjobb en svensk fotbollstränare kan ha: Att få leda det svenska landslaget, vilket han har gjort med stor framgång. Sverige kvalificerade sig både till VM-slutspelet i Ryssland 2018 där laget slutade bland de åtta bästa, och till sommarens EM-slutspel som inleds den 11 juni.

Men Janne Anderssons bok är inte en bok om fotboll.

”Det här är en berättelse om människor, om hur jag samarbetar med människor som spelar fotboll. Och framför allt handlar det om hur man samarbetar, hur man hittar gemensamma mål och hur man fungerar i grupp. Och så handlar det om ordning och reda. För samarbete uppstår inte av att alla sitter i en ring och tycker tills dess att samförstånd uppstår. Nej, lagarbete handlar till stor del om ledarskap. Alla behöver veta vart man ska och hur man ska nå dit. Ledarskap handlar ytterst om att kunna svara på frågan: Vad gör vi nu?”, skriver han i förordet.

 

Vi är som starkast när vi arbetar tillsammans.

Dessa ord är en bra sammanfattning av hela bokens budskap. Ett ytterst relevant budskap till kyrkoherdar och andra ledare i Svenska kyrkan. Ibland låter han nästan som en präst: ”Vi människor är skapta för att arbeta tillsammans. Vi vet värdet av att ta hänsyn och röra oss tillsammans mot gemensamma mål.” Som i arbetet mot pandemin: ”Vi är som starkast när vi arbetar tillsammans”.

På bara drygt 100 sidor utvecklar Janne Andersson detta budskap på ett lättläst och pedagogiskt sätt. En av hans käpphästar är värdet av ordning och reda, som han fått inpräntat av pappa kyrkokamreren i Söndrum och fotbollsledaren i Ale BK, Olle, och sin mamma Gunni.

För Janne Andersson är lättja all framgångs fiende. ”Det handlar om allt från att hålla god ordning i omklädningsrummet till att ”göra bra grejer i stället för dåliga.”

Anderssons filosofi är vara bäst på förberedelser inför match. Det gäller att få alla individer att vilja vara en del av ”den goda viljan”, att se gruppen (laget) och värna dess kultur. De som tillhör ”den tveksamma viljan”, människor som mest bryr sig som sig själva, får i samtal med Janne veta att de behöver förändras.

Han uppmuntrar det goda beteendet för att gruppen ska växa sig starkare. Ibland innebär det att han rekryterar nya spelare ”med rätt värderingar”. Och ibland måste han välja bort spelare som inte vill gå över till den goda sidan. Både ledare och spelare måste förstå att de är del av något större.

För Janne Andersson är det viktigt att hålla fast vid sin stil och sina värderingar. ”Släpper man dem har man inget”, konstaterar han.

Fakta: BOK

Att bygga ett lag

Janne Andersson

Max Ström förlag

Taggar:

Bok Ledarskap