Så får du mer av dina favoriter på mässan

Kyrkans Tidning har en rad intervjuer med Se Människan-aktuella författare. Att värma upp med innan du tittar på samtalen – eller följa upp med efteråt. Här möter du bland andra Elisabeth Åsbrink, Ola Larsmo, Antje Jackelén och Janne Andersson.

Göran Larsson.

Göran Larsson, präst och psykoterapeut, är aktuell med boken Man blir människa igen (Verbum) som handlar om sorgen efter sonen Isaks död. Han samtalar med Lotta Fång den 25 september klockan 11. I fjol kom Lilla sorgeboken på samma förlag. Då intervjuade Barbro Matzols honom. "Medmänniskan lär oss möta döden för att vi ska kunna möta och ta emot livet", sa han då.

Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Marcus Gustafsson

Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman om pandemi, kris och hopp den 26 september klockan 10. Ärkebiskopens bok, som kom i våras, heter Otålig i hoppet (Verbum). Hon har utvecklat sina tankar i en intervju i KT. "Jag vill se att hoppet bär och befriar till handlingskraft", sa hon till Kristina Lindh. Björn Wiman är redaktör för den nyutgivna Corona – 19 författare om krisen (Polaris). För två år sen mötte undertecknad honom för ett samtal om missmod och hopp i förhållande till en annan kris. Han såg en viktig roll för kyrkan i kampen för klimatet: " I det här läget är det en stor tillgång att våga vara religiös, helt enkelt."

Ola Larsmo.

Ola Larsmo och Elisabet Pettersson har ett samtal den 25 september klockan 19.30 om Larsmos nyutkomna Översten (Kaunitz-Olsson). Kyrkans Tidning intervjuade honom i somras om Knut Oscar Broady, pastorn som blev amerikansk militär och kämpade mot slaveri. "Mycket av det mest dramatiska är sådant som många läsare säkert tror är uppdiktat", säger han till Fredrik Hielscher.

Religionshistorikern David Thurfjell kom också ut med en bok i somras, Granskogsfolk (Norstedts). Se Människan-samtalet mellan honom och Per Starke streamas den 26 september klockan 19.30. I Kristina Lindhs KT-intervju säger han: "Även när djupt bekännande kristna gör andliga erfarenheter i naturen upplever man dem som på något sätt frikopplade från sin kristendom".

Elisabeth Åsbrink.

Elisabeth Åsbrink möter Dan-Erik Sahlberg i ett samtal den 27 september klockan 13.30. Hennes nya bok Övergivenheten (Polaris) handlar om tre kvinnoöden i den egna släkten. För några år sen kom hennes hyllade bok 1947, som hon talar om i en intervju med Kristina Lindh i Kyrkans Tidning. "Ju mer kunskap vi får desto mer förstår vi att historien inte upprepar sig. Men det är viktigt att lära sig rätt saker av historien", sa hon då.

Förbundskapten Janne Anderssons samtal med Marika Palmdahl den 27 september klockan 18 handlar om hur man bygger ett lag. Det har han också pratat om med Lennart Lundberg, på Kyrkans Tidnings temasidor om rekrytering och organisation: "Jag har med mig kristna värderingar som alla mina fyra syskon. Min grundsyn är att jag tror på rättvisa och man ska vara juste mot varandra och förlåtande i sitt ledarskap."

Samma dag klockan 16.30 möter Eva Staxäng biskop Martin Lönnebo i ett samtal om den nyutgivna Drömmen om innersta sjön (Verbum). Kristina Lindh intervjuade honom i somras för Kyrkans Tidning, bland annat om hur hans tro och liv hänger oupplöstligt samman.

 

Tomas Sjödin – liksom Lönnebo en återkommande gäst på Se Människans scen – möter Lena Sjöstrand den 25 september klockan 16.30. De talar om boken Ljudet av tystnad (Libris). Gudrun Råssjö och undertecknad har intervjuat honom om tidigare böcker. "Jag vill ge läsaren något att vila sig emot. Någon som känner att allt är svart ska våga tänka 'det lilla kanske är möjligt'" berättade han i fjol för Gudrun Råssjö.

Brita Häll