Öppet och personligt om att leva med aids

Författaren Steve ­Sjöquist

Hiv-aktivisten, diakonen och författaren Steve ­Sjöquist skriver personligt om att leva med aids. Foto: Marcus Gustafsson

Gunnar Sjöberg har läst diakonen och författaren Steve ­Sjöquists bok Vägen valde dig. Han beskriver boken som att "vandra i samtal med en vän som lärt känna livet på allvar". 

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att tjäna.”

Orden tillhör Sören Kirkegaard men de sveper som en varm vind genom varje blad i  Steve Sjöquists bok Vägen valde dig. Det är en bok om hans eget liv, men lika mycket en bok om oss alla. Om rädsla, stigmatisering och förlust. Men också glädje, vänskap och kamp.

Steve Sjöquist är hiv-aktivist, diakon och författare. I ordet ­aktivist gömmer sig den urkraft som lett honom till möten och sammanhang världen över.

Han skriver öppet och personligt om att sedan 1989 leva med diagnostiserad aids. I språket finns en befriande obalans. I kapitlet Lasarusåret, som beskriver den mest kritiska perioden i sjuk­domen, låter han journalerna tala sitt krassa och kliniska språk. För att i andra kapitel som med ett barns glädje beskriva möten med människor och med en aktivists allvar reflektera över ideologier och strukturer som gör skillnad på människor.

Författarens personliga berättelser är viktiga påminnelser om den oro men också moraliska ­panik som rådde kring aids. Men perspektivet sträcker sig längre än det egna. Dåtidens galna tankar om att deportera hiv-smittade eller tatuera ett märke på deras armar, ekar hos oss i den framväxande fascismens lika okunniga löften om politiska lösningar på nutidens utmaningar.

Författarens erfarenhet är att alla både har en andlighet och ett existentiellt språk. Utmaningen är att lyssna och bejaka att vi hör samman.

Steve Sjöquist har skrivit en bok om att inte desertera från sitt eget liv. Det gäller att se livet som det är, för även sanningen om mig själv bär på en befrielse. Så kan egen smärta och sorg bli till kraft att ge hopp till andra.

”Igenkännandet är för mig ett bra arbetsredskap”, skriver Sjöquist och refererar till sitt arbete som sjukhusdiakon. Ett igenkännande som respekterar den andres upplevelse utan att ta över, förklara eller fly från det svåra. Sann närvaro kan vara ordlös och att som kristen inte leverera ett färdigt svar kan vara ett evangelium. Författarens erfarenhet är att alla både har en andlighet och ett existentiellt språk. Utmaningen är att lyssna och bejaka att vi hör samman.

Vägen valde dig är en stilrent formgiven bok med vackra fotografier av Caroline Hedin, citat ur Hammarskjölds Vägmärken och sånger av Börge Ring och Lill Lindfors.

I ett av de avslutande kapitlen berättar Steve gripande om när hans partner Bengt dog. Den berättelsen sammanfattar hela boken. Modet att se smärtan i det som varit och är men också kraften i att tillsammans leva framåt.

Att läsa Vägen valde dig är som att vandra i samtal med en vän som lärt känna livet på allvar.

Gunnar Sjöberg

Fakta: Bok

Bok: Vägen valde dig

Författare: Steve Sjöquist

Förlag: Sivart förlag

Vägen valde dig

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.