Att Svenska kyrkan skulle lida ekonomiskt är en myt

Foto: Diakonia och Mikael M Johansson

Det finns uppenbara risker med att inte ifrågasätta en verklighet som inte stämmer överens med siffrorna. 

När Pether Nordin, civilekonom och erfaren stiftsdirektor i Svenska kyrkan, betraktar den årliga rapporten över Svenska kyrkans ekonomi, förvånas han över de stora överskotten.

Miljarder blir över varje år: Pengar som hade kunnat användas till konfirmandsatsningar, att förhindra uppsägningar på Act Svenska kyrkan som påverkas av en nedskuren biståndspolitik eller varför inte till underhåll av kyrkobyggnader.

Risken när Svenska kyrkan lobbar för ökade statsanslag till KAE, bistånd eller folkbildning samtidigt som de egna resurserna är stora är att en obekväm trovärdighetsdebatt väntar. 

Under 2024 var det så mycket som 2,9 miljarder kronor som återstod när Svenska kyrkans alla enheter subtraherat sina utgifter från sina intäkter. 

Ändå är självbilden på många håll i Svenska kyrkan att hon lider ekonomiskt. Inte minst i många församlingar som kämpar med att få ihop siffrorna.

Men under förra året var överskotten också stora bland församlingar och pastorat. 

– Om man bryter ut den del som avser enbart församlingar och pastorat får man över 1,8 miljarder, påpekar Pether Nordin i det senaste avsnittet av Makten och härligheten.

– Det är så mycket som 3 miljoner per församling i snitt. Då finns det vissa som har underskott och andra som har uppenbart överskott. De som har ont av pengar har anledning att ropa högst. Trots att man sammantaget inte har ont om pengar i Svenska kyrkan. 

 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Nicklas Sundberg
Ibland tänker jag att det där visar på hur tom på tro Svenska kyrkan är. Den brinner mindre för världens nöd än staten, i praktiken. Jag tycker verkligen att detta länge varit kyrkans trovärdighetsproblem. Jesus hade ett strängt ideal som inte behöver vara normen, men inte heller motsatsen. Billig nåd. Brist på behövande är det inte idag.