En tro som kan kosta livet

Å ANDRA SIDAN När man som infödd svensk med starka kristna rötter läser om förföljelsen av kristna runt om i världen och hur svårt det kan vara för kristna konvertiter att få asyl i Sverige inser man en sak: För somliga människor är den kristna tron värd allt. Den kan också kosta allt, till och med ens liv.

Det där innehåller ett profetiskt budskap till sådana som mig. Om tron kan vara så farlig, så subversiv i andra delar av världen, så aktualiserar det orden hos Paulus om att den kamp vi har att kämpa inte är mot kött och blod utan mot ondskans makter i himlarymderna (Ef 6). Korset, ifall vi glömt bort det, var inte bara en stötesten, dåförtiden, utan är det nu, i verkligheten inte alltför långt bort i den globala byn.  

Kamp. Ondska. Mörker. Det låter ju som Sagan om ringen. Eller som en sjuklig fantasi hos en ensam galning som förläst sig på cyniska teoretiker. Vad har det med min verklighet, min tro att göra?

I dag är det en ganska vanligt förekommande svenskkyrklig åsikt att all andlighet är bra andlighet. Man kan, sägs det, vara öppen för andra religioner och dess uttryck – för det finns ju bara en Gud. Zenmeditation och yoga är två exempel på till synes harmlösa aktiviteter som man ibland numera finner i församlingshem och kyrkor. De kristna konvertiterna berättar för oss om hur naiv den tron är, hur aningslös och – ja, kanske till och med – farlig. För den invaggar oss i falsk säkerhet om att korset nog ändå inte är någon stötesten. Den har svårt att förstå eller acceptera det där bibelordet om Jesus som väg-en, sanning-en och liv-et, i bestämd form, singularis.
Men om nu människor på fullt allvar fått möta Kristus och Han kommit till dem med glädje och nytt hopp så till den milda grad att de förstår att de måste följa Honom, oavsett vad det kostar dem – då går det inte att dra någon annan slutsats än att den där loja anything goes-attityden är ett falsarium. Och att vi ännu har kvar att möta Jesus – den levande, uppståndne Herren.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
36

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Övrigt
Stockholms stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Växjö stift