S och SD vill vara huvudmotståndare i kyrkovalet

Jonas Lindberg ledarskribent

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna seglar upp som varandras huvudmotståndare i kyrkovalet, vilket förmodligen gynnar dem båda. Övriga grupper skulle dra nytta av en gemensam och bredare plattform för att nå ut. Kanske är kyrkans egen Almedalsvecka en sådan lösning.

Kyrkovalstemperaturen höjdes väsentligt när Kyrkans Tidnings intervju med statsminister Stefan Löfven i förra numret fick stor massmedial spridning på grund av hans uttalande om att alla präster ska viga samkönade par. I tisdags den här veckan lanserade sedan Sverigedemokraterna sitt kyrkovalsmanifest, där just Socialdemokraterna pekas ut som huvudmotståndare.

Det intressanta här är att vi därmed kan se en delvis ny och framför allt tydligare konfliktlinje i kyrkopolitiken. Hittills har skiljelinjen främst gått mellan de partipolitiskt obundna grupperna å ena sidan och de traditionella politiska partierna å andra sidan, vilket på sikt har gynnat de obundna grupperna.

En annan och starkare konfliktlinje kommer därför delvis att göra att fokus förflyttas, vilket i slutändan kan få effekter på valresultatet. I ett val med så lågt deltagande som kyrkovalet finns det mycket att vinna på att hitta frågor som slår an hos en bredare grupp än de kyrkligt aktiva. I den så kallade Enköpingsstudien för omkring tio år sedan kunde forskarna konstatera att det vanligaste motivet till att överhuvudtaget rösta i kyrkovalet var demokratisk lojalitet, snarare än intresse för de mer specifika sakfrågorna.

I Socialdemokraternas aktuella valmanifest talas det bland annat om kampen mot populism, islamofobi och antisemitism, och på ungdomsförbundet SSU:s särskilda kampanjsajt lyfts frågorna om samkönade äktenskap, kvinnliga präster och faran med konservatism och rasism fram.

Sverigedemokraterna å sin sida menar att Socialdemokraterna har styrt Svenska kyrkan bort från grundläggande kristna värderingar och vill i stället se en starkare omsorg om det svenska nationella arvet inom kyrkan.

Konfliktlinjen kommer förmodligen att gynna båda grupperna, eftersom den kan ge fortsatt massmedial uppmärksamhet fram till valet. Socialdemokraterna har lägre allmänpolitiskt stöd i aktuella opinionsundersökningar än vid tidpunkten för kyrkovalet 2013 och kan därför behöva extra draghjälp.

Sverigedemokraterna ser däremot ut att kunna få ett dubblerat stöd, om opinionsläget avspeglar sig också i kyrkovalet. Det tredje politiska partiet som ställer upp i valet, Centern, håller än så länge låg profil, men lär gynnas av att opinionsmässigt vara tre gånger så stora i dag som i samband med förra kyrkovalet.

Hur ska övriga nomineringsgrupper agera i det här skedet? Konfliktlinjen mellan obundna grupper och politiska partier kommer sannolikt att fortsätta att vara relevant. Men dessa grupper skulle också behöva en plattform för att nå ut bredare än hittills. En kyrkans motsvarighet till den nu pågående Almedalsveckan skulle kanske vara en bra idé ett par veckor innan kyrkovalet, om inte den här gången så till nästa val.

Jonas Lindberg, ledarskribent

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jean-Claude
Jag drömmar från dagen då Svenska kyrkan vågar utveckla sig från "den politiska förening med religiöst inslag" tillbaka till en "kristen trosamfund". Kanske något för jubileet 500år Luther? Ge Staten vad som tillhör staten och Gud vad som tillhör Gud, men låt inte Mammon blir Herre över kyrkan!
Nils Ronquist
nu ser vi problemet med att inte verkligen skilja kyrkan från staten. Vi måste sparka ut de politiska partierna ur Svenska Kyrkan. Vi vill ha förtroendevalda som försöker leva efter Guds bud och har ett genuint intresse för kyrkliga frågor. Vi måste skilja på värdsliga frågor och religiösa. Kort och gott: Släng ut alla politik ut ur kyrkan. Nu måste kyrkan visa lite kurage!!