SD har inget att hämta i kyrkan

SIGNERAT Det finaste med svenska fotbollslandslaget är att lagkaptenen inte heter Svenne Svensson utan Zlatan Ibrahimovic, men alla skulle inte hålla med.

Gör en enkät bland SD:s väljare så får ni se vad de tycker att svenska fotbollsspelare ska heta. Själv ser jag fram mot nya arga mejl för att jag konstaterar att SD är ett parti med rasism i värdegrunden.
Kritik mot SD leder ofelbart till en massa intressant post. Jag har påpekat här att Svenska kyrkan måste markera att SD:s människosyn är inkompatibel med prästämbetet – och därefter upplysts om att jag vill förbjuda yttrandefrihet, politisera kyrkan och så vidare. Det är med andra ord dags att påminna om vad SD står för.
SD vill att flyktinginvandringen minskar med 90 %. Svenskfödda människor från ”fel” kulturer och med ”fel” hudfärg har på direkt fråga fått svaret från folkvalda sverigedemokrater att: Ja, de bör åka ”hem”. SD är uttalat och officiellt emot det mångkulturella samhället. Måste kyrkan acceptera att präster utifrån SD:s värdegrund verkar i kyrkan?
I så fall, varför? För att SD finns i riksdagen?

Synen på SD har mjukats upp efter 2010, som om parlamentarisk representation på något magiskt vis skulle göra deras agenda rumsren. Med samma logik skulle vi tvingas anse att tyska kyrkan gjorde rätt som accepterade intern nazism, eftersom nazisterna fick makten i Tyskland genom den demokratiska folkviljan. Försök inte, jag har inte därmed kallat SD för nazister. Det förstår var och en som har lust att läsa innantill. SD är inte nazister. Det enda jag säger är att kyrkan inte behöver okeja precis vad som helst som ett riksdagsparti står för, även sånt som är oförenligt med kyrkans egen värdegrund.
SD är förälskade i allt de definierar som ”svenskt”; folkdans, folkmusik, svenska kyrkan. Folkmusiker och folkdansare har tackat nej till samröre med SD. Jag citerar här ett gemensamt uttalande från Svenska spelmansförbundet, Folkdansringen med flera: ”Vi gläds åt det mångkulturella samhället. Denna värdegrund är rakt motsatt Sverigedemokraternas”.

Detta yttrande har ingen förväxlat med ”politisering av folkmusiken”. Kyrkan härbärgerar en världsvid religion med universalism som grund, en religion som uppstod i Mellanöstern och nådde hit tack vare missionärers invandring. Kyrkan är mångkultur. Många sverige-demokrater betraktar både kyrkan och potatisen som ursvensk, men den enda rimliga spisen för en sverigedemokrat är sopprötter och asatro. Att inte ta avstånd från SD, är att inte ta avstånd från en människosyn som strider mot kärnan i det kristna credot. Att inse detta är inte politik, det är teologi.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2399

Lediga jobb