Skulle Jesus verkligen själv marschera?

Å andra sidan har en biskop, präst eller lekman aldrig en moralisk skyldighet att delta i demonstrationer, – om det inte är första maj förstås och man är partiledare för Socialdemokraterna.

Biskopen har många uppgifter, för många kan man tycka ibland, men till de viktigaste hör att ange en teologisk inriktning för stiftets arbete, utan att för den skull agera trospolis. Eva Brunne har varit ovanligt tydlig i frågan om alla människors lika värde och rättigheter, oberoende av kön, ursprung eller läggning. En central kristen människosynsfråga kan man tycka.

Hennes teologi är tydligt inklusiv och inkluderande. Hennes berömda riksdagspredikan, som fick Sverigedemokraterna att tåga ut ur Storkyrkan, är ett talande exempel på vilken sprängkraft teologiska ställningstaganden kan ha.
Vissa av grupperna som marscherar brukar ofta använda tankefiguren: Vad skulle Jesus ha gjort? Och eftersom de själva har bestämt sig för vad han nog skulle göra, får de en enkel förstärkning för just vad de själva tycker.
Men då kan man faktiskt med fog fråga sig om Jesus själv verkligen skulle marschera för Jesus. Jag tror på en stor försiktighet när det gäller gissningar om hur Jesus, om han flyttades hit till vår tid, skulle agera. Men just demonstrera för sig själv strider mot allt Han ger uttryck för i evangeliernas berättelser. Däremot kunde man nog tänka sig att han gärna deltog i en markering för dagens utstötta eller förföljda grupper, ungefär som han gärna lyfte fram kvinnan vid Sykars brunn eller de illa sedda samarierna på sin tid.

Men han varnade också för sin tids fariséer som gärna visade upp sina breda böneremsor och manteltofsar på torgen, så alla skulle se hur fromma de var. Jag är rädd för en manteltofsteologi som snarare fjärmar än närmar vår tids allmänhet från det Jesus stod för.
Jag tycker visst att kristna skall demonstrera, i betydelsen synliggöra vad kristen tro kan innebära i praktiken.
Det gör till exempel  S:ta Clara kyrka i Stockholm när man bär ut soppa, mackor, vänlighet och förbön till dem man möter på Sergels torg. Och vill de påminna fler om vårt gemensamma medmänskliga ansvar, så finns det sämre saker att demonstrera för än Jesus.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2399

Lediga jobb