Tydlig och trög tweet - men ingen tårta

Jonas Eek, ledarskribent
Januariöverenskommelsen är en ettåring som verkligen inte firas med tårta. I det ljuset bör man betrakta LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons famösa tweet om religiösa friskolor.Foto: Dintårta.se

I det känsliga inrikespolitiska läget ropas det efter en ökad tydlighet. Dessvärre öppnar det upp för förenklingar och ren dumhet. LO:s tweet om religiösa friskolor vittnar om det.

Hur hamnade vi här? I ett läge där LO går till storms på Twitter och agiterar: ”Skolan ska vara fri från religion. Det är ingen rättighet att pådyvla våra barn föräldrarnas trosuppfattning. Vi ska inte ha religiösa friskolor”. Kanske står svaret att finna i en stor del Januariöverenskommelse och en liten del karriärplanering. 

Jag var ettårskalas i helgen. Få födelsedagar kan firas så ymnigt som en ettårsdag – särskilt av dem som står jubilaren nära. Bland mycket annat avnjöts en Frosttårta.

Men så är det inte med Januariöverenskommelsen som också firar ett år i dagarna. Även om många är tacksamma för en regering utan direkt stöd från Sverigedemokraterna knorras det rejält i svensk inrikespolitik. Inte bara från oppositionshåll, utan också från dem som står ettåringen närmast. Föräldrarna verkar inte ens vilja vara med på bild tillsammans, vilket SVT:s Agenda uppmärksammat (2020-01-12).

I ett läge när opinionssiffrorna går kräftgång, förtroendet för partiledarna sjunker och SD, som allt handlar om att marginalisera, är ett av få partier som ökar höjs inom övriga partier interna krav på tydligare politik. Det är nog i ljuset av detta man bör betrakta LO:s famösa tweet.

Det var i svallvågorna efter regeringens utredning om konfessionella friskolor som LO drog ut på Twitter. För säkerhets skull var tweeten bildsatt med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson iförd bekymrad min och den sista meningen – ”Vi ska inte ha religiösa friskolor” – skriven i rött. Tydligare än så kan det nog inte bli. Och sådan klarhet efterfrågas när Socialdemokraterna tappar stöd bland förbundets medlemmar.

Karl-Petter Thorwaldsson har redan aviserat att han kommer att avgå vid LO-kongressen i juni. Det är ingen vild gissning att han då aspirerar på andra uppdrag. Kanske blir till och med partiledarjobbet snart vakant. Då kan säkert ett skärpt tonläge göra susen.

Om det är så att utspel som dessa är ett led i en tydligare inrikespolitik kan framtiden bli intressant. Alldeles särskilt för dem av oss som ser det angelägna i att diskutera de sekulära partiernas roll inom Svenska kyrkan. Men det kommer att bli arbetsamt också. LO:s uttalande är ju inte bara – chimärt – tydligt. Det är framför allt dumt. Följaktligen har i stort sett varje stavelse i LO:s tweet kritiserats från olika håll, bland annat av ärkebiskop Antje Jackelén.

Personligen blir jag nyfiken på vilka länder Thorwaldsson har som förebilder när han menar att ”skolan ska vara fri från religion” och vilken syn på religion han har. Om han aspirerar på högre poster i ett mångkulturellt samhälle som det svenska gör han kanske bäst i att fördjupa sig något i vad andlighet, religion och livsåskådning egentligen handlar om. I boken Styr din plog över de dödas ben (2009) illustrerar nobelpristagaren Olga Tokarczuk något av fenomenets komplexitet med följande replikskifte:

– Är du religiös? – var jag tvungen att fråga.

– Ja – svarade han stolt. – Jag är ateist.

Jonas Eek

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Nils Ronquist
Hela Sveriges värdegrund bygger på de kristna värderingarna. Uttryckt bland annat i den gyllene regeln. Då är det gör mig ganska svårbegripligt att vi i dagens undervisning inriktar sig på de olika religionerna. Religionskunskap är viktigt men de kristna värderingarna i Sverige är viktigare. Så vår fackpamp får nog sätta sig ned och fundera. Ateist går bra att vara men de kristna värderingarna kan man aldrig komma runt