”Kyrkans uppdrag ännu tydligare i skuggan av corona”

Foto: Johannes Frandsen

Ärkebiskop Antje Jackelén försäkrar att strukturer finns på plats för att upprätthålla kyrkans uppdrag och verksamhet, även om läget skulle förvärras och fler restriktioner införas.

Församlingar och pastorat ställer in konserter, gruppverksamheter och besök på äldreboenden. Formerna för nattvarden anpassas och människor uppmanas att inte sitta alltför nära varandra i kyrkbänkarna.

– Det är en orons tid, men också en besinningens tid som ställer frågor till oss hur vi vill leva med varandra. Där möts den akuta krisen och fastetidens innehåll, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Hur kan man vara kyrka i det här extrema läget?

– Först och främst så framträder angelägenheten av kyrkans uppdrag ännu tydligare i skuggan av corona. Som bärare av hopp, som en hamn för oro, en röst för förbön och en kompass för moral och det praktiska handlandet.

Hur kan man genomföra det praktiskt?

–  Utgångspunkten är att vi behöver anpassa en del av vad vi gör, men gudstjänstlivet pågår. Klockor ringer även om det skulle gå så långt att vi inte kan ha gudstjänster med den vanliga församlingen närvarande.

Vad skulle det betyda om regeringens förbud, som i dag gäller för samlingar med 500 personer eller fler, skulle skärpas och gudstjänster behöva ställas in?

Regleringar om hur många som kan vistas samtidigt i ett gudstjänstrum behöver givetvis följas. Men inget regeringsbeslut kan förbjuda gudstjänstlivet.

Men om människor inte kan komma till kyrkan på söndagarna?

Minst en av mina biskopskollegor har gått ut med att om det skulle vara så ska prästen ändå vara där för att be utifrån söndagens budskap.

Det finns också redan nu exempel på att församlingar sänder live. Det här är en möjlighet för att ta vara på fantasin och de digitala möjligheterna som redan finns kommer nu ännu mer till användning.

Ärkebiskopen säger att de församlingar och pastorat som behöver råd och stöd ska vända till sin biskop. Hon hänvisar till de pastorala råd som varje biskop tagit fram och menar att det finns väl fungerande strukturer på plats för att upprätthålla kyrkans uppdrag och verksamhet.

Det här är också en tid för att ta tillvara på våra förfäders erfarenheter, säger Antje Jackelén. Hon lyfter som exempel Luthers skrift om ifall man ska fly från farsoter. I den skriver han att det är vår plikt att värna om medmänniskan, lyssna till medicinska råd, inte ta onödiga risker, använda sunt förnuft och att förtrösta på Gud, också i tider av oro och osäkerhet.

De råden håller än. Med den andan kan vi möta även vår egen sårbarhet och dödlighet och samtligt värna om omsorgen om medmänniskan. Inte ta onödiga risker, men heller inte drunkna i panik.

För ärkebiskopens egen del har hon tvingats ställa in eller skjuta upp en del åtaganden, eller närvara digitalt.

Vi har till exempel kyrkostyrelse nästa vecka och då kommer vi ha en del deltagare som är med digitalt. Det har vi aldrig haft tidigare.

Påverkar smittspridningen dig personligen i vardagen?

Ja, i gudstjänsten i söndags blev det ingen fridshälsning genom att ta i hand. Men det är små justeringar som är lätta att göra. Det handlar om att följa de allmänna råden och vara omdömesgill.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.