Arkitekttävling om framtidens domkyrka i Strängnäs

Strängnäs domkyrka ska genomgå en förvandling under de kommande åren för att kyrkorummet ska kunna användas på nya sätt. Ny har domkyrkoförsamlingen med Aspö bjudit in till en arkitekttävling om hur katedralen ska gestaltas i framtiden.

Enligt ett pressmeddelande ska omvandlingen både anpassas till verksamheten, samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras.

– Det vi skapar här ska höja kulturvärdet på domkyrkoberget samtidigt som det blir en välfungerande miljö för dagens och morgondagens behov. Vi skapar för framtiden och hoppas på många utmanande och spännande tävlingsförslag, säger Marie Rydén Davoust, biträdande projektledare.

Omvandlingen gäller både inne i domkyrkan, där församlingen hoppas kunna inrymma fler verksamheter än i dag, men det kan också tillkomma byggnader på området för sådant som inte får plats i kyrkorummet i dag.

Del ett i tävlingen är en idéinriktad, internationell tävling. De fem bästa förslagen som juryn väljer ut går vidare till projekttävlingen. Arkitekten som vinner juryns gillande i de båda stegen får förverkliga sitt förslag.

Vidare är målet att flera av domkyrkobyggnadens vackra biutrymmen ska kunna användas på ett bättre sätt samt att det ska vara möjligt att inrymma fler verksamheter än idag, inne i kyrkan. De funktioner som inte ryms i kyrkan ska ges plats i en eller flera nya byggnader inom tävlingsområdet.

Tävlingen startar den 18 september och sista dag för inlämning av förslag till steg ett är 27 november 2017.