Samverkande BA och SD backade i Säffle

I Säffle pastorat står SD- och BApolitiker på samma lista. Foto: Marcus Gustafsson

Samverkande Borgerligt alternativ, BA,och Sverigedemokraterna, SD, tappade tillsammans två mandat i valet till kyrkofullmäktige i Säffle. BA hade tidigare tre mandat  och SD hade tre mandat. Nu har de fyra ihop. 

Korrigerad artikel.

Inför kyrkovalet rönte nyheten om att Sverigedemokraterna inte ställde upp med en egen kandidatlista i Säffle pastorat stor uppmärksamhet.

I stället återfanns Sverigedemokraterna på Borgerligt alternativs lista till kyrkofullmäktige.

Sju av de tio namnen på Borgerligt alternativs lista var sverigedemokratiska kommunpolitiker och idén till själva upplägget kom från Erik Blakstad, i dag kyrkofullmäktigeledamot för Borgerligt alternativ och förstanamn på listan.

Tidigare har han förklarat i Kyrkans Tidning att tanken väcktes när det stod klart att det skulle bli svårt att hitta kandidater till nomineringsgruppen Borgerligt alternativs lista i Säffle.

I pastoratet  röstade nästan lika stor andel i kyrkovalet som förra gången, 19,7 procent. Nu när de 1 772 giltiga rösterna är räknade visar det sig att Borgligt alternativ tillsammans med Sverigedemokraterna tappar två mandat. BA hade tre och SD hade tre mandat tidigare. Nu har de fyra ihop.

Centerpartiet ökar med ett mandat medan Socialdemokraterna backar något, vilket innebär ett tappat mandat, till sex stycken i kyrkofullmäktige.

Den stora vinnaren i pastoratet är Kyrkans vänner som får fem i stället för tre mandat.

Tidigare har Kyrkans Tidning tyvärr redovisat felaktiga siffror, som var alltför tidigt redovisade.