Biskop: Kyrkan måste fortsätta uppmuntra till dialog

Biskop Åke Bonnier är oroad över växande antisemitism, men manar Svenska kyrkan till fortsatt religionsdialog. Bilden från Malmö, den 8 oktober. Foto: Carla Karlsson/Skara stift, Johan Nilsson/TT

Israelkritik kan leda till antisemitism. Det menar biskop Åke Bonnier som är mycket orolig över ett växande hat mot judar i Sverige.

Under några timmar under lördagen den 7 oktober dödade Hamas fler än 1 400 israeler. För biskop Åke Bonnier har det varit svårt att acceptera omfattningen av den brutala terrorattacken i södra Israel.

- Jag trodde inte mina ögon och öron när jag hörde och läste om vad som hänt. Det är så fruktansvärt, jag har inte ord för det, säger han.

Antisemitismen har vuxit

I efterdyningarna av attacken har fokus riktats på antisemitismen i det svenska samhället. Biskop Åke Bonnier menar att den växt sig starkare under en längre tid.

- Den förekommer ju på många håll, men Malmö är ett centrum för problemen, säger han.

Han tror att delar av antisemitismen beror på okunskap om judendom och judiskt liv. Ibland är det också kritik mot staten Israel som leder in i antisemitiska resonemang.

- Många av dem som kritiserar Israel hela tiden vet för lite om vad landet betyder för det israeliska folket. Man ser inte den starka kopplingen mellan folket och landet, att Israel är ett land som judar kan fly till, där man inte möter antisemitism som på andra håll i världen, säger han.

Somliga tycker ju att Svenska kyrkan tagit ställning mot Israel?

- Svenska kyrkan har inte en negativ hållning till Israel. Att kyrkomötet fattade det beslutet häromåret (red: att Svenska kyrkan skulle lyfta om frågan om Israel följde folkrätten), det var hela biskopsmötet mycket kritiskt till.

Reagerar starkt på firande

På flera håll i Sverige, och på sociala medier, har det förekommit firanden av Hamas attack, något som biskop Åke Bonnier reagerar starkt på.

- Det finns inget att fira, bara att fördöma. Det var en slakt av människor, så många judar har inte dödats sedan andra världskriget, säger han.

Hur kan samhället och religiösa företrädare nå dessa som firar en terrorattack?

- Jag vet inte. Det går inte att förstå eller försvara att man gläds över något sådant. Sedan ska man alltid tala med alla, inte bara om andra.

Bonnier: Uppgift att fortsätta uppmuntra till dialog

Aron Verständig, ordförande i judiska centralrådet, är mycket kritisk till att inga muslimska företrädare i Sverige öppet har fördömt Hamas terrorattack, och i Malmö har en judisk-muslimsk dialog pausats på grund av efterspelet efter attacken. Biskop Åke Bonnier menar att Svenska kyrkans roll är att fortsätta med att uppmuntra religionsdialog och annan dialog ”även när det känns nattsvart”.

- Vi måste fortsätta att se vad vi har gemensamt. Även om det är så att man inte fördömt detta, så kan det ändå vara viktigt att fortsätta samtalet. Samtidigt är det lätt för mig att säga, jag som sitter här i Skara, och inte är i Malmö till exempel.

Vad kan man säga om dödstalen i Gaza?
 
- Alla dödstal i krig är för höga och det är krigets fruktansvärda realitet. 
 
Kan situationen i Gaza komma att påverka svenskars inställning till Israel och till judar här?
 
-Så fort Israel svarar på attacker och terror påverkar det människors inställning till Israel och också till judar i en blandning av oförståelse och okunskap.

Taggar:

Israel Palestina

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Gary Aelius
Hamas är inte intresserad av någon dialog. Vill inte samexistera med Israel.
Gary Aelius
Hamas driver en islamistisk agenda och vill utrota staten Israel. Samtidigt har Hamas stöd av majoriteten i Gaza. Dialog är uppenbarligen inte en framkomlig väg.
Shalom
Vet ej om man ska skratta eller gråta: fortsatt samtalsgrupper? Med vem? Hamas? Med de muslimska grupper i Sverige som hyllat slaktandet av judar? Rent löjeväckande av biskopen
Kurt
Dessa samtalsgrupper: vad har de lett till? Ingen muslimsk grupp i Sverige har uttryckt beklagande eller medlidande med Sveriges judar. Rent pinsamt o h genant uttalande av Bonnier.