Thomas Petersson: Jag tog emot beskedet med stor sorg

En timme innan Ansvarsnämndens beslut offentliggjordes fick Thomas Petersson besked om nämndens beslut. Foto: Jessica Lingren Wu

Thomas Petersson fick klockan 12 på tisdagen veta att han inte längre är biskop eller präst i Svenska kyrkan efter beskedet från Ansvarsnämnden för biskopar.

– Att vara präst har varit mitt liv. Och nu har uppdraget ryckts bort, säger han till Kyrkans Tidning.

Presskonferensen är alldeles nyss avslutad när Kyrkans Tidning talar med Thomas Petersson. 

– Som du förstår var det med stor sorg som jag fick reda på beslutet klockan 12. Jag måste få ta till mig detta besked och fundera på vad som händer nu. Det är först då jag kan se framåt. I livet och för oss.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Som sagt var det alldeles nyss och många har redan hört av sig och uttryckt att den delen, med informationen till mig, var lite märklig. Men som sagt, jag har ännu inte tagit detta riktigt till mig.

Vad hade du hoppats på för besked?

– Jag hade någonstans hoppats på att få fortsätta i vigningstjänsten, kanske inte som biskop men som präst. Att kunna kliva av som biskop, men fortsätta som präst. Att vara präst är det som jag alltid varit, haft som kall. Jag vet inte vad som kommer att hända nu.

– Det är ett så stort steg. Jag har levt hela livet i Svenska kyrkan och det här är den enda yrkesutbildning jag har. Att vara präst har varit mitt liv. Och nu har uppdraget ryckts bort.

Har du människor runt omkring dig som stöttar?

– Jag har många runt mig som stöttar och som är med oss i detta. Biskopsmötet, medarbetare, förtroendevalda och vänner. Det är en tröst att veta att människor finns där, ber och tänker på en. Det här har ju varit känt i biskopsmötet under hösten och rent personligt har jag fått råd och stöd.

– Det har varit en process i biskopsmötet och jag har haft mina kollegor med mig som stöd i processen, även om biskopsmötet inte uttalat sig i frågan.

Men du har arbetat hela den här tiden, inte varit sjukskriven?

– När jag ser tillbaka är det ett under att jag inte varit det. Situationen har varit oerhört jobbig.

Önskar du komma tillbaka och få kragen åter?

– Det är en sak mellan ansvarsnämnden och mig. Jag kan inte säga något om det i dag. Jag har inte vant mig vid tanken ännu att det har blivit så här. Att jag inte längre är präst i Svenska kyrkan.

Önskar du att du hanterat kyrkoherdarna annorlunda?

– När jag ser tillbaka är det inte relationen till kyrkoherdarna som jag skulle ha hanterat annorlunda utan jag skulle ha gjort annorlunda i själva grunden till ärendet. Det här handlar inte om kyrkoherdarna, det handlar om mig. Jag skulle ha agerat annorlunda i grundfrågan.

Hur känns det just nu?

– Jag måste få ta in och smälta detta. Jag får så många meddelanden just nu om att de inte kan förstå detta. Hela mitt liv har blivit upp och ner.
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
charlotta hanner nordstrand
jag tror att svenska kyrkans präster behandlas annorlunda nu mot vad som varit fallet när de var statligt anställda, dvs innan år 2000. Jag anser också att det borde finnas en stege i hanteringen av personal, dvs att man ger skriftlig varning och kanske ytterligare steg innan en person blir fråntagen sitt arbete. Jag är förtroendevald i SvK och jag anser att en otrohetsaffär inte är brottslig och att straffet borde utmätas i enlighet med det. En varning är definivt tillräcklig enligt mig. Brott som jag anser är värda denna typ av straff är alla typer av brott mot barn inklusive våld mot partner i relationer.
Thomas Wåhlström
Thomas Du har min fulla sympati och medkänsla för hur du behandlats. Jag förstår inte hur vi kan uppmanas att lämna över vårt känsloliv till levnadsregler från en tid när man inte visste något om bakterier, virus, hur sjukdomar uppstod etc - denna besatthet över vem vi älskar, hur och varför, kommer att slå tillbaka mot organisationen trots ärkebiskopsinnans tal om att förtroendets stärks. Ingen vill ha det så här.
Gudrun Örenfors
Tanken är ju att de principer som gäller för samhällets rättsordning även ska gälla vid tolkningen och tillämpningen av kyrkoordningen. Detta beslut går ju inte heller att överklaga. Jag tycker inte att det är rättssäkert. Finns det ingen förlåtelse för äktenskapsbrott, endast för de nio övriga buden? Är inte alla "lika inför lagen"? Samma regler borde gälla för alla vigda inom Svenska Kyrkan. Detta beslut är inte bra för någon. verkar tunn.
Daniel Zachrias
Skall kyrkan behålla sin trovärdighet som Kristi kropp kunde beslutet inte bli annat så beslutet var nödvändigt rätt. Kyrkan kan inte anpassa Guds lag och vilja efter en brusten värld, tid och mänsklighet och hon måste stå fast i sin ordning och tro. Skulle kyrkan relativisera Guds ord och uppenbarelse på det sättet vore hon inte längre kyrka. Biskopen är en herde som genom sitt uppdrag inom kyrkan skall valla oss rätt. Vi väljer själva om vi vill gå den smala vägen (Matteusevangeliet 7:13-14), Gud tvingar oss inte, men vi kan inte och får inte göra den hur bred som helst utifrån tycke, tidsålder och smak. Detta kanske inte är ett brott mot sekulära lagar. Men det är ett brott mot Guds lagar, från en av kyrkans yttersta representanter, och det är ett brott som oftast skapar lidanden hos dom närmst berörda "brottsoffren" . Biskopen representerar kyrkan och den rena tron och därför var beslutet rätt. Den rollen kommer med ett extra föredöme och ansvar. Thomas är dock primärt människa och som människa finner han förlåtelse och nåd hos Gud. Mina böner går till kyrkan, "den andra berörda parten", Thomas och anhöriga.
Sussi
Den som är utan skuld kastar första stenen