Biskop tvättar fötter på skärtorsdag

Biskop Mikael Mogren tvättar kyrkobesökarnas fötter på skärtorsdag. Tvagningen startar ett dygns vaka i Västerås domkyrka.

Det är under skärtorsdagsmässan som biskop Mikael Mogren ska tvätta gudstjänstdeltagarens fötter. Seden knyter an till berättelsen i Johannesevangeliet om hur Jesus tvättar lärjungarnas fötter vid en måltid strax före påsken.

Enligt evangeliet protesterade Petrus: "Aldrig någonsin får du tvätta mina fötter!". Jesus förklarade för lärjungarna att handlingen var symbolisk: "Om jag inte tvättar dig har du ingen gemenskap med mig." Men den var också uppmanande: "Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter.”

Enligt Markus Holmberg, domkyrkokaplan i Västerås, har man haft fottvagning tidigare i domkyrkan. 

- Det är inte en ny sed i Västerås domkyrka, säger han och fortsätter:

- Gud betjänar människan. Gud gör något för oss. Vi ska vara inställda på ta emot det Gud gör för oss under påsken. Och vi ska tjäna varandra. Det är det den kristna livsstilen går ut på. Vems fötter borde jag tvätta?

Skärtorsdagsmässan inleder ett stilla dygn i Västerås domkyrka. Efter mässan samlas de som anmält att de vill vara med under dygnet en trappa upp i ett medeltida i domkyrkan. Där visar en medlem ur den judiska föreningen hur en judisk påskmåltid, en så kallad sedermåltid, går till. Därefter följer en Getsemaneandakt och sedan är besökarna inbjudna till ett samtal vid det stängda altarskåpet.

- Natten i domkyrkan kan innehålla bön, meditation, läsning, det avgör var och en. Gemensam bön hålls vid midnatt, och vid soluppgången, säger Markus Holmberg.

Varför bjuder ni in till en natt i domkyrkan?

- Tankarna är annorlunda på natten, det kan många vittna om. Tystnaden runt omkring gör det lättare att öppna sinnet. En natt i en kyrka kan bli en meditationsnatt, en bönevaka, en tid för vila eller ett tillfälle att upptäcka rummet i ett nytt ljus. Det är den natt Herren Jesus blev förrådd, och satt fängslad i avvaktan på sin avrättning.

På långfredagen är det gudstjänst var tredje timme i domkyrkan.

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.