Nystartat nätverk vill sjunga för dem som begravs ensamma

Foto: Marcus Gustafsson.

Rebecca Krus blev djupt berörd av vetskapen att det finns människor som begravs utan några anhöriga närvarande.

Nu har hon startat ett nätverk av musikkunniga som vill sjunga för dem som begravs ensamma.

Det var för två år sedan som Rebecca Kurs blev uppmärksammad på att det finns begravningar som sker utan att några sörjande är närvarande. Hon tog en fika med en vän som just hade närvarat vid en sådan begravning.

– Han jobbar som kyrkomusiker och berättade att det händer lite då och då. Och jag blev så fruktansvärt berörd av det.

Eftersom Rebecca Krus själv sjunger föddes idén om ett nätverk av människor som kunde tänka sig att komma till de begravningarna och sjunga en sång eller spela ett musikstycke för den avlidne. Som ett ideellt engagemang och utan att ta något betalt. 

När frågan i år uppmärksammades medialt, genom en rad artiklar om en man i Stockholm som legat död i flera år innan han hittats bestämde sig Rebecca Krus för att göra slag i saken. Den 11 januari startade hon Facebook-gruppen Du går icke ensam”.

– Jag började med att bjuda in mina vänner som jag vet sjunger eller spelar något instrument och fick jättemycket respons. Nu har gruppen över 90 medlemmar.

Medlemmarna i gruppen är spridda över Sverige och Rebecca Krus berättar att vissa av dem är professionella musiker medan andra sjunger eller spelar något instrument som hobby.

– Först tänkte jag att det kanske mest skulle bli jag och mina vänner, men nu när jag ser att vi är så många märker jag att det faktiskt kommer gå. Man blir väldigt glad. Det sänder också en signal om vad vi vill ha för samhälle, säger hon.

Rebecca Krus hoppas att initiativet inte bara ska leda till att färre människor behöver begravas i ensamhet. Hon vill också öka medvetenheten om hur många som faktiskt lever ensamma i Sverige i dag.

– Det är ett samhällsproblem. Jag tror också att kommer vara väldigt givande för oss som går ut.

– Vi lever så långt ifrån döden i vår vardag i dag och det kan vara nyttigt att bryta vårt ekorrhjul och stanna upp.  Att få sitta där i andakt med någon man inte känner. Vi är ändå alla del av det mänskliga släktet.

Ännu har inte gruppen medverkat vid någon begravning. Just nu arbetar Rebecca Krus med att försöka knyta kontakter med aktörer som arrangerar begravningar.

Taggar:

Begravning Musik