Forskare efterfrågar tacksägelseritual för döda djur

Philip de Croy ska forska kring djurs död under de närmaste fyra åren. Foto: Getty, Mikael M Johansson

Philip de Croy söker svar på hur den teologiska synen på avlidna djur och avlidna människor skiljer sig åt.

- Människor gör gärna en ritual när de ska begrava sina husdjur. Man lägger tecken på deras gravar och kanske lägger med något föremål från djuret i graven. Våra husdjur är numera en del av familjen och människor har lånat en religiös språkdräkt när de tar farväl av sina djur. Frågan är om kyrkan vill vara med på det tåget.

Det säger Philip de Croy. Sveriges ende thanatolog, och sedan november doktorand i systematisk teologi vid Åbo akademi. Under fyra år ska han forska kring djurs död.

- Forskningen är uppdelad i två block, tradition och situation. Tradition behandlar teologiska källor. Finns det starka teologiska skäl för att göra den här åtskillnaden mellan människa och djur, eller finns det skäl att bryta upp den? Situation handlar om vad vi människor faktiskt gör, i form av riter och traditioner, säger han.

Philip de Croy tycker att relationen mellan människa och djur är speciell, och att kyrkan borde kunna hålla en tacksägelseritual när ett djur avlidit.

- En del av kyrkans arbete är att möta människor i sorg och tacksamhet är en central del av kyrkan, säger han.

Inom katolska kyrkan finns en gammal tradition att välsigna djur på Franciskusdagen. Vartannat år firas Franciskusmässan i Kungsträdgården i Stockholm och senast i oktober 2019 välsignade kardinal Anders Arborelius de djur som var där med sina ägare.

- Om man kan välsigna djuren i livets början så kan man väl ha en tacksägelseritual vid livets slut, säger Philip de Croy.

Enligt Philip de Croy har synen på husdjur förvandlats i vår tid.

- De har gått från natur till kultur. När ett djur dör har vi gått från att tala om kadaver till att tala om kvarlevor. En del av min forskning går ut på att undersöka hur relationen mellan människor och deras husdjur beskrivs och på vilka sätt man gör sorgen efter sina djur bärbar, säger han.

Philip de Croy tycker att det kan vara klokt att hålla isär begreppen och skilja på tacksägelseritual och begravningsakt.

- Jag har börjat höra mig för litegrann och har fått blandade reaktioner från pastoralteologiskt håll. Men inställningen till välsignelseritual är mer positiv än till en begravningsakt för djur.

Taggar:

Begravning Djur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.