Ekonomin är fortfarande god – men snart vänder det

På kort sikt ser det bra ut för Svenska kyrkans ekonomi. Men kyrkan måste ha koll på prognoserna.

De sammanräknade boksluten för alla församlingar och pastorat visar ett plus på 950 miljoner under 2015, jämfört med 880 miljoner 2014.

– Det är nästan samma resultat, säger Ann Margaret Dahlström, ekonom på kyrkokansliet i Uppsala.

På grund av den låga inflationen har intäkterna i församlingar och pastorat ökat betydligt under de senaste åren.

Under 2015 ökade intäkterna i församlingar och pastorat med 4 procent, medan kostnaderna ökade med 3,2 procent. Därför upplever de flesta församlingar och pastorat nu ingen ekonomisk kris. Antalet anställda ökade något mellan 2014 och 2015, från 22 461 till 22 612.

Om en ekonomisk kris skulle drabba Svenska kyrkan så hårt att intäkterna upphör helt, skulle det disponibla kapitalet räcka till att driva verksamheten i 14 månader. Men förhållandena varierar. Den enhet som har högst disponibelt kapital skulle klara sig 17 år utan intäkter. Det finns också enheter som ligger på minus på kapitalsidan.

– Enligt prognoserna ser intäktsutvecklingen för 2017 och 2018 bra ut, säger Ann Margaret Dahlström.

kort sikt finns alltså ingen anledning till oro. Men fastighetsutredningen Gemensamt ansvar ger en bild av den väntade medlemsutvecklingen fram till 2030, och den visar på ett medlemstapp som ökar i takt med generationsväxlingen. Barn är medlemmar i betydligt lägre utsträckning än de gamla som dör.

– Till år 2030 tror vi att vi kommer att tappa 21 procent av medlemmarna och ha intäkter som är 2,6 miljarder lägre än vi har i dag, säger Ann Margaret Dahlström.

Fakta: Prognos för kyrkan

Om 14 år kommer mindre än halva befolkningen att vara medlemmar i Svenska kyrkan, spår en prognos som Svenska kyrkan begärt och som görs av AB Statisticon.


Prognosen:


Förutspår en årlig medlemsminskning på 1,4 procent.


Förutspår att Sveriges befolkning ökar från dagens 10 miljoner till nära 10,8 miljoner 2030.


Säger att år 2025 blir det sista året där Svenska kyrkan har mer än halva befolkningen som medlemmar. År 2030 beräknas andelen medlemmar vara 45 procent, 4,9 miljoner mot 6,2 miljoner i dag.


Säger att 21 procent av de nyfödda kommer att döpas 2030 – i dag döps 45 procent av barnen.


Förutspår en mindre drastisk minskningen av konfirmandfrekvensen, från 44 procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna 2013 till 39 procent 2030.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.