Facket: Otrohet inte grund för uppsägning

Ett samfund bestämmer själv om en person inte kan företräda det. Men om en person då förlorar sin anställning blir det en arbetsrättslig fråga, säger Kjell Svahn, på fackförbundet Vision. En högre tjänsteman har högre krav på sig, säger chefsjurist Robert Svec. Bror Holm, KyrkA, säger också att Lagen om anställningsskydd kommer att spela en roll. Foto: Nina Andersson, Anders Wiklund / TT, Jenny Unnergard

Ansvarsnämndens beslut att avkraga Thomas Petersson innebär inte per automatik att han kan bli uppsagd från sin tjänst i stiftet, menar fackförbundet Vision.

– Det är en arbetsrättslig fråga, säger ombudsman Kjell Svahn. 

Uppdaterad.

Om en biskop förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst ska stiftsstyrelsen avsluta personens anställning som biskop, enligt överklagandenämndens tolkning av kyrkoordningen. Hittills har Thomas Petersson fått besked om att han blivit arbetsbefriad från de uppgifter han haft som biskop i Visby stift.

Det är helt i sin ordning menar Kjell Svahn, ombudsman på fackförbundet Vision som bland andra organiserar präster. Men att nästa steg är uppsägning är enligt Kjell Svahn inte alls säkert.

– Ett samfund eller vilken annan förening som helst bestämmer själv om en person kan företräda föreningen. Men om det skulle ha konsekvensen att en person blir av med en anställning blir det plötsligt en arbetsrättslig fråga.

Är det tillräcklig grund för att sparka en chef, som ju en biskop är, att hen har haft en relation med en kollega?

– Nej, normal sett inte. Bristande förtroende skulle kunna vara saklig grund, men det är också något som då skulle behöva bevisas i arbetsdomstolen, om det är så att biskopen själv eller ett ombud driver talan mot en uppsägning. Men jag bedömer att otrohet aldrig skulle kunna vara saklig grund.

I det här fallet är inte Thomas Petersson biskop längre, vilket gör att han inte kan utföra det uppdrag som han anställts för, kan det var skäl nog för uppsägning?

– Då säger LAS (lagen om anställningsskydd) att det föreligger en omplaceringsskyldighet innan man går till uppsägning. Då är frågan om det finns något annat arbete som han skulle kunna erbjudas där det här löftet (vigningslöftena) inte har någon betydelse och som han har tillräckliga kvalifikationer för.

Kjell Svahn säger att mycket beror på hur Thomas Petersson själv väljer att hantera frågan om sin anställning i stiftet, om han accepterar att avsluta sin anställning eller om han motsätter sig en eventuell uppsägning. Om ärendet skulle hamna i arbetsdomstolen blir det upp till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att bevisa att det finns saklig grund för en uppsägning.

– Då måste de kunna visa att det är just bristande förtroende som ligger till grund för uppsägning och att det gör att det inte går att ha honom kvar i någon annan funktion heller.

Kjell Svahn säger att han aldrig själv varit involverad i ett ärende med en präst som blivit av med kragen, men han har erfarenhet av ärenden med präster som av andra orsaker hamnat i en anställningstvist med sin arbetsgivare.

– I något ärende har prästen fått tillbaka sin anställning men i de flesta fall slutar det med att man förlikar sig på något sätt.

Bror Holm, förbundsordförande för Kyrkans akademikerförbund meddelar att han inte har möjlighet att ställa upp på en intervju men svarar Kyrkans Tidnings via mejl. Han skriver att eftersom förutsättningarna för att säga upp en biskop inte är uttryckligen reglerade i kyrkoordningen, till skillnad mot uppsägning av en präst eller diakon, så behöver det göras tolkningar:

”Det är således ännu oklart vad som händer med biskopen i Visby stift. Biskopen har fortfarande kvar sin anställning som biskop, men är förklarad obehörig att utöva funktionen som biskop.”

Vidare skriver Bror Holm att ärendet nu är en arbetsrättslig fråga där bland annat LAS-regler spelar roll, men att det är för tidigt att säga vad som kommer hända med anställningen:

”Biskopen har genom präst- och biskopsvigning sagt ja till kyrkans kallelse att ingå i vigningstjänsten i Svenska kyrkan. Jag utgår ifrån att även Svenska kyrkan känner omsorg om biskop och kyrka genom att på bästa sätt tillvarata hans engagemang för kyrkan.”

Bror Holm påpekar också att det är viktigt Svenska kyrkan löpande ser över sina regerverk och synsätt ” så att orsak, åtgärd och verkan hålls samman och uppfattas rättfärdigt i vår tid.”

Robert Svec, chefsjurist för arbetsgivarenheten på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, säger att det aldrig är bra för någon chef i någon organisation att ha en intim relation med en kollega, oavsett om det är utomäktenskapligt eller inte.

– En sådan fråga måste hanteras av arbetsgivaren, för man bli jävig om man har en intim relation med en medarbetare och det är särskilt illa om man är en hög ämbetsman.

Men är det tillräcklig orsak för att sparka en chef, som ju en biskop är?

– Det är vanskligt att uttala sig om. Utan tvekan så ställs det krav på en arbetsledare eller chef och ju högre chef desto större är kraven. Oavsett om det är en person inom vigningstjänsten eller inte måste man kunna ha förtroende för den personen.

– Riktigt höga tjänstemän kan förlora sin anställning beroende av vad som skett privat. Men var man ska dra gränsen är en annan sak. I Svenska kyrkan finns ytterligare en dimension eftersom man avger vigningslöften och det ställs krav i kyrkoordningen på hur man ska leva.

I fallet med biskopen i Visby tror däremot inte Robert Svec att det blir aktuellt för arbetsgivaren att gå vidare med den aspekten.

– En arbetstagare som begår ett brott mot sitt anställningsavtal kan bli avskedad eller uppsagd av personliga skäl. Men då måste en arbetsgivare agera inom två månader från det att man fått kännedom om själva försyndelsen.

– Däremot finns nu en situation när en biskop förlorat sin behörighet att utöva sin vigningstjänst, då kan han inte fortsätta som biskop.

I ett sådant läge måste arbetsgivaren i enlighet med LAS först försöka hitta ett annat arbete som är ledigt och som personen är kvalificerad för, säger Robert Svec.

– Vigningstjänst kan det inte bli tal om, men finns det andra arbetsuppgifter som han har kvalifikationer för blir man skyldig att erbjuda det. Finns inte det så finns saklig grund för uppsägning av personliga skäl.

– I en situation där en biskop hade blivit sjuk och därför inte kan fortsätt utöva vigningstjänsten hade det varit samma situation. Då hade arbetsgivaren varit skyldig att omplacera och om det inte gick finns möjligheten att säga upp.

Robert Svec säger att fallen där präster förlorat sin behörighet att utöva vigningstjänsten är så pass få att det inte går att säga om det generellt är så att en avkragning också leder till avsked.

– Men arbetsrätten gäller alltid, för alla. Ibland hamnar den i konflikt med kyrkoordningen men då är det allmän lag som gäller.

Fakta: Det säger kyrkans regelverk

I Överklagandenämndens beslut 2021/01 med anledning av överklagat stiftsstyrelsebeslut i Härnösand beskrev ÖN rättsläget om avslutande av anställning för en obehörig biskop på följande sätt:

”Endast den som enligt bestämmelserna i 30 kap. KO är behörig att utöva uppdraget som biskop får alltså, enligt 34 kap. 8 § första stycket KO, vara anställd som biskop. Om en anställd biskop av Ansvarsnämnden har förklarats obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst måste anställningen som biskop därför avslutas. I fall av obehörigförklaring har stiftet, genom sin förvisso inskränkta ställning som biskopens arbetsgivare, genom stiftsstyrelsen därför inte endast behörighet att avsluta biskopens anställning utan en skyldighet att göra detta."

Taggar:

Visby stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.