Falsk nyhet sprids om kyrkans stöd till hemlösa

Kyrkor i Göteborg håller öppet för hemlösa i vinter. Satsningen riktar sig främst till människor utanför trygghetssystemet. På nätet sprider nu en alt-högersajt det falska påståendet att hemlösa svenskar inte skulle vara välkomna.

Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om hur Göteborgs kyrkor nattetid håller öppet för hemlösa. Mellan den 15 december och 15 mars kan den som inte har tak över huvudet få komma in och värma sig. Det är en satsning som främst riktar sig till EU-migranter och papperslösa – människor som står utanför det sociala skyddsnätet.

Men i en artikel på alt-högersajten Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, påstås att ”för hemlösa svenskar är kyrkporten stängd”. Artikeln har fått stor spridning på sociala medier och har delats mer än tretusen gånger på Facebook. Men uppgifterna stämmer inte.

– Givetvis får alla komma in och värma sig. Vi kommer inte att stoppa någon i dörren, säger Ragnhild Ekelund, samordnare för insatser till EU-migranter, Göteborgs stad, om uppgifterna i Samhällsnytts artikel. Det bekräftas även av Svenska kyrkan.

Hon säger att den som är skriven i Göteborg redan har tillgång till hjälp, stöd och natthärbärgen i vinter.

– Vår erfarenhet är de ofta söker den hjälpen.

Satsningen finansieras av Social resursnämnd, Göteborgs stad, och samordnas av Göteborgs räddningsmission. Församlingarna Carl Johan, Oscar Fredrik och Annedal öppnar sina kyrkor. Där kommer de behövande att erbjudas filtar och mat.

– Men det är inte frågan om att göra kyrkorna till natthärbärgen, det kommer inte att finnas några sängar. Det handlar om att ge de som sover ute en chans att komma in och värma sig om nätterna, säger Ragnhild Ekelund.

Mats Dagerlind, skribent på Samhällsnytt, har skrivit artikeln med de felaktiga uppgifterna.

– Jag tycker att vi har gjort en faktakoll, artikeln är baserad på en artikel i Göteborgsposten, säger han till Kyrkans Tidning.

Men uppgiften att verksamheten exkluderar ” hemlösa svenskar” finns ju inte i GP:s artikel?

– Men det är möjligt att man kan tycka att jag hårdrar det lite. Om man läser vår text ingående och har några eventuella funderingar så kanske man får göra den researchen själv.

– Men vad frågan gäller är vilka grupper kyrkan riktar sig till. Det vi kritiserar är att man vänder sig till EU-migranter och papperslösa. Vi tycker inte att det är kyrkans uppgift att serva dem som upphäller sig här olagligt.

Men påståendet att ”för hemlösa svenskar är kyrkporten stängd” stämmer ju inte. Är det aktuellt med en rättelse?

– Jag skulle kunna lägga till i slutet att ”enligt uppgift från Kyrkans Tidning så uppger Ragnhild Ekelund att svenskar också är välkomna”. Sedan kan jag i mån av tid göra en egen intervju med henne.

– Om Ragnhild Ekelund då förnekar att verksamheten skulle vara stängd för svenskar får det väl stå för henne. Men det är inte den erfarenheten jag har av hur det brukar se ut i sådan här verksamhet, säger Mats Dagerlind

Efter att Kyrkans Tidning uppmärksammade att Samhällsnytt spred falska nyheter om Svenska kyrkans arbete med hemlösa har även Metros Viralgranskaren skrivit om saken.