Film om DDR:s sista avrättning ställer existentiella frågor

 På nära håll

Den 23 september har tyska På nära håll premiär i Sverige. Foto: Njutafilms

Kyrkans Tidnings Matilda Ljungkvist ser filmen om Östtysklands sista avrättning och ställer frågan: Vilka val finns kvar om du förlorat allt självbestämmande men ändå har kvar känslan för rätt och fel? 

Fakta: På nära håll

Film: På nära håll
Regi: Franziska Stünkel
Skådespelare: Lars Eidinger, ­Devid Striesow, Luise Heyer
Premiär den 23 september 

På nära håll
 

Den unge östtyske vetenskapsmannen Franz Walter (Lars Eidinger) har tagit ett ömsint farväl av sin flickvän Corina (Luise Heyer) för att åka på en lång forskningsresa. Men på planet blir han stoppad. En man i kostym låter honom veta att han inte behöver resa. Han är meriterad nog att ta över en professorstjänst vid universitetet. Tills dess ska han jobba för säkerhetspolisen. Ett välbetalt arbete som kommer med en rymlig lägenhet för honom och flickvännen.

Snart står det klart att Franz Walter rekryterats av Stasi för att han som tidigare fotbollsspelare har värdefulla  kunskaper. En östtysk stjärnspelare har nyss flytt till Västtyskland och säkerhetspolisen är fast besluten att med hjälp av olika påtryckningsmedel få honom att återvända.

På nära håll är ett verklighetsbaserat drama som skildrar de händelser som ledde fram till den sista avrättningen i Östtyskland år 1981. Dödsstraffet avskaffades 1987.

På nära håll

Foto: Njutafilms

Det är en komprimerad berättelse om maktlöshet som ställer existentiella frågor. Vad gör det med en människa att vara fast i ett system med avlyssning och angiveri där inte ens de närmaste går att lita på? Vilka val finns kvar om du förlorat allt självbestämmande men ändå har kvar känslan för rätt och fel? Fortsätter du lyda och argumenterar för att du inte kan hållas ansvarig eller försöker du fly – oavsett kostnad?

Relationen mellan Franz Walter och flickvännen Corina har fått en framträdande roll i filmen. I början är den ömsint och passionerad. Men deras bröllop där de gamla vännerna bytts ut mot agenter med fruar visar vartåt det barkar.

Lars Eidinger är övertygande i rollen som Franz Walter och får visa upp hela sitt register i gestaltningen av den unga mannen som på kort tid går från ambitiös forskare till iskall agent med enorma samvetskval. Även Luise Heyer imponerar i rollen som bortprioriterad hustru.

Starkaste scenerna dem emellan är de som sker helt utan dialog, eftersom risken för avlyssning gör ordutbyte omöjligt.

På nära håll

Foto: Njutafilms

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.