Nyhet

Andreas Holmberg blir ny biskop i Stockholms stift

Andreas Holmberg blir Stockholms stifts nästa biskop.

Holmberg fick 557 röster och Marika Markovits 434 röster i den andra omgången i biskopsvalet i Stockholms stift, enligt preliminära siffror som Kyrkans Tidning har tagit del av.

Uppdateras

- Jag är rörd, tacksam och glad över förtroendet som visats mig. Å ena sidan liten och ödmjuk inför det uppdrag som väntar mig. Å andra sidan sprittande glädje och tillförsikt inför det som komma skall, säger Andreas Holmberg i ett pressmeddelande.

Han efterträder biskop Eva Brunne som går i pension i september. Andreas Holmberg kommer att vigas i Uppsala domkyrka 22 september och tas emot i Storkyrkan 29 september.

Under hearingen i januari tonade Holmberg ner biskopens roll och att han tycker att församlingen är det viktiga. Han tror heller inte på biskopen som en enskild opinionsbildare utan snarare på biskoparnas gemensamma uttalanden - från biskopsmötet - tillsammans med andra kyrkor och med företrädare för andra religioner.

Det slutgiltiga valresultatet fastställs klockan 16 i samband med stiftsstyrelsens sammanträde.

I den första valomgången fick Andreas Holmberg 416 röster, Marika Markovits 227.

Då röstade 92 procent av de 1122 röstberättigade.

- Vi i stiftsstyrelsen är stolta och glada över det höga valdeltagandet i biskopsvalet och hälsar vår nya biskop Andreas Holmberg varmt välkommen i sin viktiga roll för Svenska kyrkan i Stockholms stift, säger Olle Burell, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen, i ett pressmeddelande från stiftet.

Röstberättigade i biskopsvalet var domkapitlets och stiftsstyrelsens ledamöter, de som är tillsvidareanställda eller minst sex månader som präster eller diakoner i stiftet eller i någon av stiftets församlingar eller pastorat, samt av kyrkofullmäktige särskilt utsedda elektorer.

Vid valet hade varje röstberättigad en röst - även om en person skulle vara röstberättigad i flera egenskaper.

Andreas Holmberg mottar blommor av stiftsstyrelsens Olle Burell. Foto: Mikael M Johansson
Foto: Mikael M Johansson

Läs vidare