Start för Sigtunastiftelsens jubileumsfirande

– Det vore jätteroligt om deltagarna blev inspirerade i hur man kan använda gamla institutioner i en helt ny tid, för att möta samhällets problem, säger Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

I dag startar firandet av 100-åringen Sigtunastiftelsen. Som den kulturella mötesplats stiftelsen har varit alltsedan den bildades av kyrkomannen Manfred Björkquist kommer jubileumsdagarna att fyllas av seminarier och samtal, föreläsningar och filmpremiär.

På lördag är det premiär för filmen Sigtunastiftelsen – det är det mänskliga mötet som räknas av Maja Hagerman. Konstnären Erika Dahlgren föreläser i dag om teologen och författaren Emilia Fogelclou, vars öppna och kulturmedvetna hållning betydde mycket för de konstnärer och författare som kom till Sigtunastiftelsen.

Sigtunastiftelsen bildades i en tid av samhällelig oro och förändring – inte olikt dagens situation. Alf Linderman ser paralleller mellan dåtidens övergång från bonde- till industrisamhälle och dagens förvandling till ett postindustriellt mediesamhälle.

– Vi ser utmaningar som miljöområdet där grundläggande antaganden ifrågasätts. Frågan är hur arenor som Sigtunastiftelsen kan vara verktyg för att föra dialog och hjälpa till med utmaningarna.

Just dialogens förutsättningar är rubriken på ett samtal som hålls på fredag mellan kulturcheferna Björn Wiman på Dagens Nyheter och Lisa Irenius på Svenska Dagbladet samt samhällsdebattörerna Anders Wijkman och Dilsa Demirbag Sten.

Firandet avslutas på söndag med en jubileumsgudstjänst där bland andra Antje Jackelén, Caroline Krook, Dan-Erik Sahlberg och Alf Linderman medverkar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.