Imorgon landar påven i Sverige

Imorgon landar påven i Sverige på Malmö Sturup. Vad än alla lutheraner än säger så är det hans närvaro som gör mötet i Lund och Malmö till en världshändelse. Utan påven hade det varit en stor ekumenisk händelse, men inte en världshistorisk händelse.

Många tidningar och andra media rapporterar att det är 27 år sedan en påve besökte Sverige. Det är ju sant, men vad få berättar att detta är andra gången någonsin som en påve besöker Sverige. Förra gången det hände när påven Johannes Paulus II besökte Norden var media intresset inte alls lika stort som inför detta besök.

Stämningen mellan lutheraner och katoliker var inte alls så vänskaplig som den nu verkar. När påven skulle fira gudstjänst i Nidarosdomen i Trondheim bojkattades den av hälften av norska kyrkans biskopar. Påven besökte då även Finland och Island.

Den 4 juni 1989 medverkade påven vid en gudstjänst i Åbo domkyrka. Säkerhetspådraget var ytterst måttligt jämfört med vad som väntar i Lund och Malmö. I Åbo hade jag nästan kunnat nudda påvens kläder när han gick ut bland folket och hälsade på några barn.

Just den dagen kommer jag aldrig att glömma. Den började hemma hos journalistkollegan Henrik Stenbäck i Åbo, när vi nåddes av den skakande nyheten om massakern av protesterande demonstranter på Himmelska Fridens torg i Peking. Den dagen präglades torget av allt annat än himmelsk frid. Cirka 3 000 personer dödades av stridsvagnar och andra militära vapen som Deng Tsiao Pings armé satte in mot obeväpnade människor.

Fridfullt var det runt påven i Finland, Norge, Island och Sverige där påven firade mässa med sina trosfränder. Det skedde till exempel i Globen som 1989 invigdes, men också vid Gamla Uppsala högar intill den kyrka där Sveriges första katolska ärkebiskop Stefan av Alvastra installerades är 1164.

Även i Gamla Uppsala var säkerhetspådraget måttligt.

Ett intressant tecken i tiden nu är den långa intervju som Dagens Nyheter i går publicerade på sex sidor i går lördag. Det är noterbart att den tidningen som dödförklarade Gud redan för över 50 år sedan, nu ger så stor plats åt en intervju med Guds främste företrädare på jorden. Att intervjun gjorts av den lilla katolska tidskriften Signums chefredaktör Ulf Jonsson, är också noterbart.

Något sådant hade varit otänkbart i Dagens Nyheter 1989. Undrens tid är inte förbi.

Ikväll berättar vi senast nytt på sajten här från den presskonferens som hålls i Lund i kväll. Parallellt kan du följa vår kollega Kristoffer Morén, som är i Rom och imorgon flyger med påveplanet till Malmö Sturup.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.