Ingen tidtabell för att lösa de stora frågor som återstår

Glädje över dagen och stora förhoppningar på den fortsatta dialogen mellan kyrkorna. - Men vissa frågor kommer att ta tid att lösa, sade lutherska världsförbundets generalsekreterare Martin Junge på presskonferensen som avslutade måndagen.

Frågorna var många till kardinal Kurt Koch, prefekt för Påvliga rådet för främjandet av kristen enhet, och Martin Junge, kring hur dialogen mellan kyrkorna ska fortsätta när det gäller de stora frågorna som nattvarden, ämbetet och synen på kyrkan.

Svaren handlade mest om att fokusera på det som förenar, inte det som separerar.

- För fyra år sedan hade vi inte kunnat tänka oss att vi skulle vara där vi är nu, sade Martin Junge, som flera gånger upprepade att det inte finns någon tidtabell för den fortsatta dialogen.

- Vi har ingen konkret modell för hur vi ska tillväga. Men det är min övertygelse att Gud har pushat, hjälpt och byggt broar för att vi ska ta oss hit. Det går inte att sätta en tidtabell för Gud.

Kardinal Koch konstaterade att flera av frågorna är föremål för lokal och regional dialog och att det är så det måste börja, innan man kan ge universella svar. Det gäller till exempel problemet med nattvard för personer i "mixade" äktenskap. Det vill säga när en katolik är gift med en protestant.

- En pastoral fråga, sade kardinal Koch.

Ärkebiskop Antje Jackelén fick frågan om hon, som kvinnlig präst, känt sig välkommen under gudstjänsten i domkyrkan.

- Ja, jag känner mig naturligtvis välkommen, svarade ärkebiskopen. Även i omständigheter där det är mycket ovanligt med kvinnliga präster, känner jag mycket oftare en postiv nyfikenhet och respekt, än motsatsen.

Under dagen undertecknades en avsiktsförklaring mellan Caritas Internationalis och LVF World Service. Organisationerna ska fördjupa sina relationer och samarbeta närmare i humanitära insatser och hållbar utveckling.

En fråga på presskonferensen gällde om kyrkorna egentligen är nöjda med att stanna vid den typen av samarbete, "att rädda planeten och hjälpa flyktingar", istället för att försöka hitta en samsyn när det gäller kvinnliga präster, att viga homosexuella, och så vidare.

- Nej, detta är en avsiktsförklaring som baseras på en djup gemenskap i tro. Och det är en av flera saker kommer att göra att vår dialog går framåt. När vi hjälper de förtryckta och hårt drabbade, lär vi känna varandra och växer tillsammans. Att det kommer att ta tid att lösa vissa frågor, betyder inte att vi inte ska vara aktiva för att praktiskt hjälpa tillsammans, sade Martin Junge.

Ärkebiskop Antje Jackelén påminde om att kyrkorna har en lång historia av att fördöma olika sexuella synder:

- Det har inte varit så fruktbart. Synder som girighet, ekonomiska orättvisor, får större konsekvenser än sexuellt beteende. En frisk känsla för proportioner är bra för kyrkor att ha.

Kardinal Kurt Koch konstaterade de många olikheterna i etiska frågor, som familj och äktenskap.

- Vi måste ta utmaningen att fördjupa samtalet om de etiska frågorna. När kyrkorna inte kan tala om de viktigaste frågorna, blir kyrkans röst ut i samhället för svag.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA