Katedralernas klockor ringer i sorg över Notre-Dame

Uppsala domkyrka är en av katedralerna som ringer i sin klockor i solidaritet med dem som sörjer Notre-Dame. Foto: Marcus Gustafsson
Uppsala domkyrka är en av katedralerna som ringer i sin klockor i solidaritet med dem som sörjer Notre-Dame. Foto: Thibault CamusTT

Många är de katedraler som svarat på ärkebiskopen av Paris vädjan om förbön och klockringning. Så även i Svenska kyrkan.

– Kyrkor ska inte brinna. Kyrkor ska stå där, finnas som ett tecken, öppna för människors längtan och hopp i sorg och i glädje, sa domkyrkokaplan Kristina Ljunggren, när Storkyrkan i Stockholm ringde för Notre-Dame.

Runt om i Europa ringer katedraler, både igår och idag, i bön för Notre-Dame. I Uppsala ringde domkyrkan under tio minuter, i Stockholm hölls vid lunchtid en bön och en klockringning och igår ringde domkyrkoklockorna i Luleå och Västerås.

Detta gör man som ett svar på ärkebiskopen av Paris, Michel Aupetit, uppmaning till Europas katedraler att ringa för brandhärjade Notre-Dame.

– För alla dem som där, genom århundradena, har firat gudstjänst, ber vi. För alla dem som i arkitekturen, konsten, glasmålningarna, skapade till Guds ära i andakt stanna och förnummit något av Guds outgrundliga närvaro, bad kaplanen.

– Gud, var med parisarna och oss alla nu när vi över hela jorden kommer att fira påsk.

Frankrikes katolska biskopskonferens har bestämt att landets kyrkor ska ringa onsdag kväll klockan 18:50, den tid då branden startade, rapporterar Radio France Internationale.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.