KG Hammar: ”Kan inte fördöma exporten av pansarskott”

KG Hammar menar att fred byggs genom vänskapliga förbindelser, inte med hjälp av militära maktmedel. Foto: Mikael M Johansson

– Långsiktig fred måste skapas med icke-våld, tycker KG Hammar. Trots det vill han inte fördöma det beslut som riksdagen tog på måndagen om att skicka vapen till Ukraina. 

–  Det är klar att det är en stor besvikelse, jag trodde inte han skulle vara så fräck, Putin, säger ärkebiskop emeritus KG Hammar om kriget i Ukraina. 

KG Hammar är profilerad fredsaktivist. Så sent som i höstas släppte han boken ”Lilla fredsboken” tillsammans med Lotta Fång, ­Fredrika Gårdfeldt och Benjamin Ulbricht, om vägar till fred.   

I måndags beslutade riksdagen om att skicka pansarskott till Ukraina. Svensk praxis har länge varit att inte skicka vapen till väpnad konflikt. I det här fallet röstades dock förslaget om bistånd igenom med stark majoritet. KG Hammar är mot all svensk vapenexport, men om regeringens senaste beslut säger han:  

–  Det är inne på Kievs gator som ryska tanks kommer och det känns rimligt att man kortsiktigt får lov att försvara sig. Det är emot mina principer, men i det här läget så måste jag med sorg i sinnet ändå säga att nej, jag kan inte fördöma den exporten just här.

Att använda våld kan dock aldrig leda till långsiktig fred, menar KG Hammar.

– För varje vapen som dödar så sår man fortsatt våldsamhet och fientlighet. Så långsiktigt fred måste skapas med fredliga medel och icke-våld. 

För KG Hammar är Rysslands invasion bevis på att rusta upp försvaret för att avskräcka andra länder inte är en fungerande metod för att skapa fred. 

– Det hjälper inte att vara överlägsen som västmakt när det gäller vapen och kapacitet i dessa kärnvapentider, där var och en ändå sitter på det sista självmordsvapnet och därför kan avskräcka. Det blir ingen fred på det här sättet, det har världshistorien visat och det tycker jag detta är ytterligare ett exempel på, säger KG Hammar.

– Vi får inte ge upp, säger KG Hammar till de som känner oro och sorg över världsläget. Han påminner om att det har funnits många andra bakslag för freden, men hela tiden står han fast vid sin vision.  

– Det som händer nu ruckar inte på min övertygelse om att fred är vägen till fred, men det gör mig ledsen för alla de som måste dö för att det här experimentet, att skapa fred genom att rusta sig, har misslyckats.

Fakta: KG Hammar

  • Var ärkebiskop 1997 - 2006 
  • Innan det biskop i Lunds stift 1992 - 1997 
  • Är välkänd som fredsaktivist 
  • Har sedan han gick i pension bland annat engagerat sig i svensk politik. 
  • Medlem i partiet Klimatalliansen som kommer att ställa upp i höstens riksdagsval. 
  • Har skrivit och varit med i flertalet böcker och antologier. Senast “Lilla Fredsboken”, som kom ut i höstas. Den skrev han med Fredrika Gårdfeldt, Benjamin Ulbricht samt sin fru Lotta Fång. 

Taggar:

Ukraina Politik

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Jan Rova
Det är svårt ”skapa” fred; vare sig genom icke-våld eller genom kapprustning och våld. Det verkar vara en omöjlig uppgift, men vägen dit är kanske målet.