Kristna fredsrörelsen: Krigshetsen leder till handlingsförlamning

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen, tycker att överbefälhavare Micael Bydéns varningar för kriget är en del av en svartvit och enkelspårig retorik. Foto: Kristna fredsrörelsen, Pontus Lundahl/TT

I ett läge då den offentliga debatten handlar om ett eventuellt krigshot kan trossamfunden vara en motvikt och påminna om värden som medmänsklighet. Det anser Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

Överbefälhavare Micael Bydéns och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlins varningar för att det kan bli krig och uppmaningar till svenskarna att de måste förbereda sig har väckt reaktioner. Under tisdagen bemötte statsminister Ulf Kristersson kritiken i Sveriges radio:

- Det finns ingenting som talar för att kriget står inför dörren nu, men det är väl alldeles uppenbart att krigsrisken i vår del av världen har ökat rejält.

Försvara uttalande om medlemskap

Ulf Kristersson förklarade också sitt eget uttalande under Folk och försvar i Sälen då han sa om medborgarskapet: ” Ytterst handlar det om att med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva.”

- Av att vara svenska medborgare mellan 19 och 47 års ålder följer att vara värnpliktig, det är ingen liten sak. Då ska man vara beredd att lyda order och försvara Sverige med sitt eget liv som insats, sa han till radion.

"Svartvit och enkelspårig retorik"

Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen, säger till Kyrkans Tidning att regeringens retorik är ”svartvit och enkelspårig” och att sättet som det talas om ett krigshot väcker mycket oro och rädsla.

- Utifrån hur det ser ut i vår omvärld nu borde vi investera i att öka tryggheten och gemenskapen. Denna krigshets leder snarare till handlingsförlamning.

- Regeringen pratar om medborgarskapet på ett nytt sätt. Att vara en god medborgare innebär att du ska bära vapen och göra värnplikt. Det tycker vi är djup oroande om man sätter det i perspektiv till att regeringen samtidigt med kirurgisk precision nedmonterar resurser i civilsamhället.

Trossamfunden blir viktigare

Lotta Sjöström Becker säger att religiösa ledare har en viktig roll att spela i det pågående samtalet om ett eventuellt krigshot.

- Trossamfunden är i sig trygga platser och de kommer bli än viktigare nu. Vi behöver påminna varandra om värdet av gemenskap och medmänsklighet.

- När vi får en hårdare mer militärisk definition från vår statsminister om att det att vara en medborgare så kan samfunden vara forum där vi kan diskutera vilken värld vi vill ha och hur vi kan förebygga våld och krig, där det går att lyfta ämnen som vapenvägran och andra alternativ till säkerhet än upprustning.

Tycker du att religiösa ledare varit för tysta?

- Det sista jag vill är att säga att de varit för tysta. Men jag skulle uppmuntra samfunden till att mer aktivt diskutera vad det är för värld vi vill ha.  Jag tycker de kristna företrädarna kan tala om Jesus som fredsfurste och företrädare för andra trosuppfattningar kan tala om fredens centrala plats i religionen, säger Lotta Sjöström Becker.

Som ett positivt exempel lyfter hon hur ärkebiskop Martin Modéus talat om behovet av fred i relation till kriget i Israel och Gaza.

- Men fred är mer än bara ord, det är också ett hantverk och agerande. Det har tidigare funnits olika fredsprogram inom Svenska kyrkan och jag tänker att det finns en kompetens som skulle kunna stärkas. Man kan jobba aktivt med metoder för att hur man kan förebygga olika konflikter.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Noa
I Bibeln finns berättelser om godhjärtade människor som varnar för faror och agerar för att skydda andra. Profeten Noa, en rättfärdig man, byggde en ark efter Guds varning om en kommande översvämning, räddande därmed de som var med i arken. Josef, son till Jakob, varnade farao för en kommande svältkatastrof och föreslog att man skulle lagra mat för att skydda folket. Kristen tro betonar vikten av att vara transparent om risken för krig. Det ses som ett ansvar att förbereda samhället för att stärka beredskapen och skydda medborgarna. Jesus predikade fred och försoning, vilket inspirerar kristna att arbeta för att undvika konflikter. Att förneka risken för krig kan ha allvarliga konsekvenser. Kristna anser det som en moralisk plikt att varna i god tid och främja fredliga lösningar för att undvika katastrofer. Genom att vara medvetna om hotet och agera i enlighet med kristna värderingar kan man sträva efter en värld av fred och rättvisa.