Nyhet

Kungakrona tjuvarnas byte från domkyrkan

Tjuvar har stulit Karl IX:s begravningsregalier från 1600-talet från Strängnäs domkyrka och jagas nu av polis. "Det är tungt", säger domprost Christofer Lundgren. De stulna föremålen fanns i en låst och larmad monter, men var inte förankrade.

Det var vid lunchtid på tisdagen som två tjuvar gick in i kyrkan och lyckades forcera en larmad och låst monter med säkerhetsglas. En säkerhetsmonter som, enligt domprost Christofer Lundgren, är godkänd av både myndigheter och försäkringsbolag.

Hur står det till så här dagen efter?

- Tack, det är tungt, arbetsamt och full rulle, säger Christofer Lundgren.

Hur lyckades tjuvarna ta sig in i montern?

- Eftersom jag inte sett den själv, utan bara fått andrahandsuppgifter, vill jag inte säga så mycket om det. Man har gjort åverkan på montern, helt enkelt.

Av begravningsregalierna stal tjuvarna Karl IX:s kungakrona från 1611, det stora riksäpplet samt kronan som tillverkades när Karls hustru drottning Kristina den äldre skulle begravas 1625. Två spiror och det lilla riksäpplet lämnades kvar.

- De stulna föremålen har stått löst i montern och har inte varit fastnajade. Spirorna var fastnajade, säger Christofer Lundgren och menar att det kan vara en anledning till att dessa inte stals.

- Sedan kan det vara så att de inte kommit åt allting. Att de inte fått sönder montern helt och hållet. Och att de haft bråttom.

Christofer Lundgren vill inte berätta om försäkringsvärdet på de stulna föremålen.

- Det materiella och monetära värdet är ointressant i det här läget.

Det fanns personal på plats i domkyrkan när stölden ägde rum. Två äldre ungdomar som sommarjobbar i receptionen samt en präst som skulle hålla i en enklare mässa samt två personer som precis var på väg att börja arbeta när stölden inträffade. Men ingen av dem blev vittne till händelsen.

- Det är skönt att ingen blivit utsatt för något direkt hot eller våld, säger Christopher Lundgren som berättar vidare att man haft kontinuerlig kontakt med personalen.

- Jag har inte haft kontakt med dem idag, men sent igår kväll mådde de bra. Definitivt mycket bättre än de gjort tidigare på dagen.

Har ni hunnit fundera över nya säkerhetsrutiner?

- Nej, det blir en senare fråga. Det är tre saker som är viktiga nu. Dels att inga människor kommit till skada. Att vi självklart jobbar tillsammans med polisen och följer deras instruktioner. Och att vi igår förvissade oss om att domkyrkan och dess inventarier är säkrade.

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Hans nu stulna krona är gjord i guld och utsmyckad med bergkristall, silver, emalj och pärlor. Drottningens krona är i guld och svart emalj, men utan stenar. De har ett högt värde och anses av experter vara av mycket hög konstnärlig kvalitet.

- De är förstås försäkrade, men kulturarvsvärdet överstiger vida det materiella värdet så det senare är inte intressant sett ur vårt perspektiv. Det här är föremål som är helt unika, välkända och osäljbara i Sverige och förmodligen även internationellt, säger Christofer Lundgren till TT. 

2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

- VI hoppas naturligtvis att föremålen kommer tillbaka i så oskadat skick som möjligt och att de som har medverkat till det här kan gripas och fällas för brott, säger Christofer Lundgren.

De misstänkta gärningsmännen  sågs hoppa i en båt, eller enligt nya uppgifter en vattenskoter,  som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. 

- Det ska ha varit en mindre öppen motorbåt men exakt hur den ser ut är oklart. Vi spanar från luften, på sjön och på land, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Strängnäs domkyrka kommer att vara stängd under onsdagen. 

- Jag har svårt att tänka mig att det här är någon som slunkit in i domkyrkan och fått en plötslig ingivelse. Det framstår som ett planerat dåd.  Det här är en typ av händelse man helt enkelt inte vill behöva uppleva, säger  Christofer Lundgren.

Efter nattens sökande har inga misstänkta personer hittats och inga gripanden har gjorts. Polisen söker efter vittnen och ber allmänheten om att höra av sig.

Polisen har gått ut med följande signalementet på två misstänka män:

- En är 180 centimeter lång, smal, ljusbeige jacka, mörka långa byxor. Den andre något kortare, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet. 

Begravningsregalier fick vid en kunglig begravning symbolisera den dödes rang och ställning. Föremålen följde med de döda i graven. Enligt Livrustkammaren togs de nu stulna föremålen upp vid en gravöppning 1830, för att förvaras i Strängnäs domkyrka. För några år sedan var de utlånande till en utställning på Livrustkammaren, som kallar dem "enastående exempel på renässansens guldsmedskonst och ovärderliga ur ett kulturhistoriskt perspektiv", i ett inlägg på Facebook. 

Polisen har under onsdagen gått ut med en internationell efterlysning.

Bo Sandahl är domprost i Lund  där domkyrkan utsattes för ett inbrott 2009. Då stals en biskopskräkla som aldrig återfunnits. Men gärningsmannen greps och dömdes till ett och ett halvt års fängelse, enligt Sydsvenskan.

- Vi har fått se över all säkerhet. Vi har visserligen inga sådana dyrgripar som nu har blivit stulna, men det vi har är skyddat både försäkrings- och inbrottsmässigt, säger Bo Sandahl som tycker det är sorgligt med stölden i Strängnäs.

- Inte bara för kyrkan, men också för landet. Det här är inte bara kyrkans egendom, utan det handlar om Sveriges historia också. Det är djupt beklagligt, säger Bo Sandahl.

Domprost Hans Ulfvebrand i Storkyrkan i Stockholm tycker att själva stölden är så otroligt fräckt genomförd.

- Det är att stjäla hela svenska folkets ägodelar, säger Det är så stark symbolik i de här klenoderna, så det är klart att det väcker enormt upprörda känslor, säger Hans Ulfvebrand.

Hur arbetar ni med säkerhetsfrågor i Storkyrkan?

- Vi hoppas vi för ett medvetet arbete kring säkerhetsfrågor, så långt möjligt är. Och vi är väldigt måna om att hela tiden ha kontakt med sakkunskapen kring säkerhetsfrågor.

Joacim Österstam 

Ann Edliden/TT

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR