Kyrka tändes på - polisen söker den misstänkte

Finland

Polisen misstänker att det handlar om en anlagd brand och har gått ut med signalement på den misstänkte mannen. Foto: Duygu Getiren/TT och Fredrik Sandberg / TT

Kvällen den 30 maj misstänks en man i trettioårsåldern ha satt eld på Räckhals kyrka i Vanda, Finland. Polisen utreder det inträffade som sabotage och har bett allmänheten om tips, rapporterar Hufvudstadsbladet

När polisen anlände till kyrkan klockan 21.20 på tisdagskvällen hade branden hunnit släckas, skriver tidningen Hufvudstadsbladet (HBL). Det var boende i kyrkans lägenhet som kunde larma kyrkans vaktmästare och som inledde släckningsarbetet.

I efterhand kan det konstateras att kyrkans tegelvägg, flera fönster och en dörr tagit skada. Röken har dessutom orsakat skador på insidan av kyrkan. 

Misstänks vara anlagd

Polisen misstänker att det handlar om en anlagd brand och utreder händelsen som sabotage. 

Enligt ögonvittnen som lämnat uppgifter till polisen ska mannen ha flytt genom kyrkans dörr. 

Matti Latvala är kriminalkommissarie vid polisinrättningen i östra Nyland. Han uppmuntrar allmänheten att höra av sig med observationer. 

”Polisen utreder som bäst den misstänktes identitet. Vi är intresserade av alla ögonvittnesskildringar från Gustavsvägen nära Räckhals kyrka vid niotiden på kvällen. Alla uppgifter som kan hjälpa oss ta reda på den misstänktes identitet är värdefulla”, säger han till HBL. 

Finland

Enligt ögonvittnen ska den misstänkte mannen ha flytt genom kyrkans dörr. Foto: Wikimedia 

Ska ha haft på sig mörka barfotaskor och munkjacka

För att kunna gripa mannen har polisen gått ut med signalement på hur den misstänkte mannen ser ut;  i 30-årsåldern och mellan 165 och 175 centimeter lång. Han ska ha haft på sig  mörka byxor, en mörk munkjacka och mörka barfotaskor. Under munkjackan hade han en vit tröja med texten ”RUN THC”.

Kyrkans verksamhet öppen som vanligt

I ett pressmeddelande säger församlingens tillförordnade kyrkoherde Jussi Koski att han är bestört samtidigt som han är tacksam över att det inte gick värre. 

Kyrkan håller öppet och verksamheten fortsätter i vanligt ordning trots det inträffade.  

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.