Kyrkan inför VM: Så ser den kyrkhistoriska laguppställningen ut

Foto: Svenska kyrkan Twitter

Svenska kyrkans twitterkonto uppmärksammas nu för ännu en tweet med glimten i ögat. Denna gång presenteras en kyrkhistorisk dam-elva med anledning av damernas fotbolls VM som börjar den 20 juli. 

Vad kan gå fel när ett lag har drottning Kristina som förbundskapten, Antje Jackelén som anfallare och Lina Sandell som målvakt? 

Ja, så ser det nämligen ut när Svenska kyrkans twitterkonto presenterar sin kyrkohistoriska dam-elva. På frågan om spelarna kan spela fotboll svarar Kyrkokansliets kommunikationsavdelning i kommentarerna att "Laganda och kristlig fromhet räcker långt". Kontot har tidigare fått stor uppmärksamhet både för innehåll och att många får svar.

Bland kommentarerna har kommunikationsavdelningen skrivit motiveringar till varför de valt just denna laguppställning. Bland annat skriver de om lagkaptenen, drottning Kristina: "Drottning Kristina Hör till ledartyperna som kommit långt på egensinnighet och kompromisslöshet. Besitter också den viktiga egenskapen att kunna stå fast vid sin spelidé även i de hårdaste av kritikstormar och till och med hot från fansen"

Så här presenteras laget på twitterkontot:

Lina Sandell

Lina Sandell, målvakt 

Lina Sandell var en svensk poet, författare, psalmförfattare och dotter till prosten Jonas Sandell. Redan år 1852, då hon bara var 20 år gammal, hade hon skrivit över 100 dikter. Året efter gav hon ut sin första diktsamling. Bland annat har Lina Sandell skrivit en av Sveriges mest använda och kända psalmer: ”Tryggare kan ingen vara”.

 

 

Moder Teresa, vänsterback 

Moder Teresa

Nunna som i över 45 år tog hand om fattiga, sjuka och föräldrarlösa. Moder Teresa fick Nobels fredspris 1979 och helgonförklarades 4 september 2016.

 

 

 

 

Maria, mittback 

Maria

Maria är Jesus mor och kyrkans viktgaste helgon. Trots sin centrala roll inom kristendomen är texterna om Maria knapphändiga och därför finns det olika uppfattningar om och tolkningar av henne. Maria är betydelsefull även inom islam eftersom hon är mor till Jesus, den störste profeten efter Muhammed.

 

 

 

Drottning Ester, mittback 

Drottning Ester

En judisk flicka som blir drottning i Persien och som med hjälp av sin kusin Mordokaj kullkastar en plan att utrota det judiska folket. 

 

 

 

 

 

Marta, högerback 

Marta

Marta och hennes syster Maria beskrivs i Nya Testamentet som goda vänner till Jesus. Det var hos Marta och Maria som Jesus bodde när han var på besök i Jerusalem. Inom den Romersk-katolska kyrkan ses Marta som ett helgon.

 

 

 

Emilia Fogelklou, mittfältare 

Emilia Fogelklou

Hon var den första kvinna som tog teologie kandidatexamen i Sverige, 1909. Under sitt liv arbetade hon som lärare, författare och föreläsare. Hon förespråkade att kvinnor skulle få tillgång till prästämbetet och var under sin livstid engagerad i rösträttsfrågor och fredsfrågor. Hon var mystiker och kväkare.

 

 

 

Hildegard av Bingen, mittfältare 

Hildegard

Hildegard var aktiv som abbedissa, tonsättare, mystiker, predikant och författare under medeltiden. Hon var skrev böcker om musik, predikade och anlade kloster. Hon är helgonförklarad.

 

 

 

 

Eva, mittfältare

Eva är gift med Adam och enligt Bibelns skapelseberättelse i Första Moseboken är paret de första människorna som Gud skapade. De ses som mänsklighetens stamföräldrar i judisk, muslimsk och kristen tro. 

Heliga Birgitta, mittfältare och lagkapten 

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta eller Birgitta Birgersdotter föddes omkring 1303 i Uppland. Hon var katolsk författare, teolog och ordens- och klostergrundare av Birgittinorden. Hon helgonförklarades och är en av den romersk-katolska kyrkans skyddshelgon.

 

 

 

Antje Jackelén, anfallare 

Antje Jackelén

När Antje Jackelén lade ner staven i oktober 2022 hade hon varit ärkebiskop i drygt åtta år. Innan dess hade hon varit biskop i Lunds stift under sju år. Antje Jackelén var den 70:e ärkebiskopen i ordningen och den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete.

 

 

 

 

Katarina von Bora, anfallare 

Katarina von Bora

Katharina von Bora skickade som femåring till kloster för att få en utbildning. I vuxen ålder mötte den före detta nunnan den 16 år äldre Martin Luther och de två gifte sig 1525. Under äktenskapet med Martin Luther skötte Katharina von Bora flera företag så som ett bryggeri, boskapsuppfödning samt inackordering av studenter och besökare i hemmet. Dessutom bedrev hon sjukhusvård.

 

 

 

 

Drottning Kristina, förbundskapten 

Drottning Kristina

Drottning Kristina var ar drottning i Sverige från 1632 (regerande drottning från 1644) till 1654. Hon hade stort intresse för kultur och fick bland annat den franske filosofen, matematikern och vetenskapsmannen René Descartes att besöka det svenska hovet. Att hon sedan valde att abdikera 1654 och konvertera till katolicismen var kontroversiellt och en stor skandal. Senare i livet bosatte hon sig i Rom där hon fick en viktig roll i stadens kulturliv.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Kyrkoavgiftsbetalare
Vad är detta för trams? Går min kyrkoavgift till löner och omkostnader för detta? Nu lämnar jag den sjunkande skutan.
”Eva är gift med Adam”?