Svenska kyrkans trans-tweet - tre miljoner visningar

Tweet Svenska kyrkan

På Svenska kyrkans Twitter-konto publicerades en bön för transpersoner den 31 mars. Fler än 1 000 kommentarer har kommit in, många är kritiska. "Man kan verkligen säga att vi synliggjort transpersoner", säger Svenska kyrkans nätpräst Charlotte Frycklund. Foto: Skärmdump, Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan lade ut en bön för trans-personer på sitt Twitter-konto. Inlägget har hittills fått tre miljoner visningar och många reaktioner har varit kritiska. "Jag trodde aldrig det skulle bli så här stort", säger Svenska kyrkans nätpräst Charlotte Frycklund.

I fredags förra veckan publicerade Svenska kyrkans officiella konto på Twitter ett inlägg för att uppmärksamma Transgender Day of Visibility. Det löd: 

"Gud, jag ber för alla transpersoner som lider, förtrycks, dödas. Jag ber för dem vars namn jag aldrig får veta, de som har tvingats leva i en lögn. Hjälp mig att verka för en bättre värld, där alla får vara sig själva. Amen."

Transgender-dagen syftar till att synliggöra transpersoner och att lyfta frågor kring transpersoners rättigheter. Twitter-inlägget fick många reaktioner och även skarp kritik, något som som bland andra Expressen rapporterat om.

- Så man kan verkligen säga att vi med detta inlägg synliggjort transpersoner. Nu hoppas jag att kärleken som finns bakom når dem, säger Charlotte Frycklund till Kyrkans Tidning. 

Hon var på måndagsmorgonen med i TV4:s nyhetsmorgon för att prata om den kritik som stormat under helgen kring Twitterinlägget.

Människovärde

I intervjun lyfte Frycklund något hon tycker är självklart, men en synvinkel som hon också menar är grunden till kritiken i kommentarerna. 

- Vi pratade om människovärde. Det är självklart att kyrkan tycker att alla människor är lika mycket värda. Jag är förbluffad över att det kan vara kontroversiellt. Vi har också fått kommentarer om att vi är vänstervridna, men jag kan inte förstå hur människovärdet kan var en höger- eller vänsterfråga, säger Charlotte Frycklund.

Mycket av kritiken har sin utgångspunkt i eller är kopplad till en tragisk händelse i Nashville då en kristen skola utsattes för en skolskjutning. Något motiv till skjutningen är ännu inte känt, men den som avfyrade skotten identifierar sig som transperson, enligt polisen i Nashville

En av kommentarerna till Svenska kyrkans tweet lyder:  "... Samma vecka som en transperson kallblodigt mördar kristna barn och vuxna, så ber ni - inte för de mördade utan för den grupp som mördaren tillhör. ..."

Men att dra paralleller till händelsen i Nashville menar Charlotte Frycklund är oförklarligt.

- Med den logiken skulle vi inte kunna be för någon för att en i samma grupp kanske har begått ett brott. Men bön är en gåva, vi kan alltid be.

Nästan alla kommentarer har besvarats

Ett stort arbete med att besvara nästan alla kommentarer har gjorts på kyrkokansliet, vilket också uppmärksammats positivt av många twittrare. Nästan 6000 personer har även tryckt på gilla-knappen för själva inlägget på Twitter. 

Nätprästen är trots allt nöjd med utfallet av inlägget. 

- Algoritmerna gjorde att inlägget nådde längre för att människor var kritiska. Så på ett sätt kan man säga att hatet drev på kärleken. Vi har alltid publicerat inlägg på Transgender Day of Visibility och aldrig fått så här stor spridning.

Att det eventuellt skulle kunna vara spam-robotar som skrivit kommentarer avvisar Charlotte Frycklund.

- Samtalen har varit människa till människa, det tror jag verkligen. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Stina
Skönt att Svenska Kyrkan står för allas lika värde och inte viker ner sig för rädda krafter.
Anders Gustavsson Forslin
Det bör påpekas att både inlägget och sättet att svara på de kritiska kommentarerna har uppmärksammats mycket positivt av många twittrare, även sådana som inte normalt hör till De venska kyrkans normala anhängare.
Fredrik
Gott att inlägget fått spridning. Hoppas det kan hjälpa! Men, jag vägrar tro att ”hatet drev på kärleken”. Gud jobbar inte så. Det är den andre som jobbar så. Den som börjar på S eller D… Gud kan bara älska!