Kyrkans Tidnings Gudrun Råssjö har avlidit

Foto: Mikael M Johansson

Gudrun Råssjö, mångårig journalist vid Kyrkans Tidning, har avlidit, 67 år gammal.

Hennes närmaste sörjande är maken Günter, barnen Lucas och Linn och en bror med familj.

Gudrun Råssjö kom till Kyrkans Tidning som reporter vid mitten av 1980-talet. Hon var född i Lindesberg och utbildade sig först och arbetade några år som sjuksköterska. Men journalistiken fanns tidigt med som ett viktigt inslag i hennes familj och som dotter till en lokalreporter lockade journalistyrket.

Hon sadlade om till journalist och efter några andra anställningar, bland annat på dagstidningen Corren, kom hon till Kyrkans Tidning. Att hon valde och sökte sig till Kyrkans Tidning var ingen slump. Gudrun berättade om sin konfirmationstid på stiftsgården i Rättvik och att den betytt mycket för henne.

Gudrun var en allsidig journalist, alltid ansvarskännande och noggrann. Hon började som nyhetsreporter och var under flera år tidningens nyhetschef. Som nyhetschef höll hon en fast redaktionell linje och visade stor journalistisk kompetens.

För Gudrun var det emellertid reportagen, möten med människor, som hon älskade att göra och som lyfte henne. Otaliga är de resor hon gjorde runtom i landet och de människor hon mötte med värme och genuint intresse. I synnerhet satte hon högt värde på kvinnorna i kyrkans församlingar, inte minst de som bidrog med sitt hantverk – Gudrun var själv en skicklig stickerska och förstod att uppskatta deras arbete. Trots sjukdomsproblem under sina sista yrkesår fortsatte Gudrun att arbeta med och göra reportageresor så länge hon orkade.

Vi som var hennes kollegor och vänner uppskattade Gudrun för hennes värme och glada skratt, och också den inre kompass som gav henne riktning och stabilitet. Hon såg människor, allt från en osäker praktikant till chefer från för länge sedan. Hon var vänfast och hade en sällsynt förmåga att hålla kontakt med vänner ända sedan skoltiden och även tidigare arbetskamrater.

Familjen, livet i Sollentuna med maken Günter och de bägge barnen, var centrala för henne och en källa till glädje och stolthet.

Nu fattas hon oss.  

 

Vänner och kollegor på Kyrkans Tidning
genom
Barbro Matzols och Cecilia Jaensson Wallander

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Axel Nydén
Requiescat in pace
Lena Eriksson
Vad fint skrivet!! Gudrun var en trofast vän sen många år! Hon är saknad!
Johanna Norin
Så tråkigt att höra! Varit på flera reportageresor med Gudrun, och uppskattade att jobba ihop med henne. Mina tankar till hennes familj, vänner och närmaste.