Kyrkornas världsråd öppnar för ekonomiska sanktioner

Kyrkornas världsråd har öppnat för ekonomiska sanktioner som en av flera fredliga vägar till att få ett slut på ockupationen. Det måste till krafttag för en rättvis fred, säger Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör vid Kyrkornas världsråd.

Relationen mellan Israel och Kyrkornas världsråd fick sig en törn tidigare i våras. Rådet kampanjade för rättvis fördelning av vatten, med palestinierna som exempel. Det ledde till protester från Israels sida. En tid senare togs KV:s klimatdelegation i förvar och flera deltagare får inte komma tillbaka på tio år.

”Sju veckor för vatten” kallar Kyrkornas världsråd sin fasteaktion. Våren 2016 handlade den om vattenrättvisa i Mellanöstern och särskilt i Palestina. När kampanjen startades den 10 februari i Jerusalem, på askonsdagen, deltog generalsekereterare Olav Fykse Tveit. När han mötte företrädare för Israels regering fick fasteaktionen hård kritik och den anklagades för att använda felaktiga uppgifter.

– Uppgifterna i materialet hämtades från bland annat FN- och Världsbanksrapporter. Våra vattenexperter erbjöd sig att diskutera siffrorna med israeliska experter. Men vi fick ingen respons, säger Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör på Kyrkornas världsråd, som också var talare vid Kairos Palestina-lägret som anordnades i onsdags av bland andra Anna Karin Hammar. Läs artikel här bredvid!

Kampanjen kritiserades också hårt i medierna av ett lobbyinstitut, men inte heller institutet svarade på inbjudan till en diskussion, säger hon.

I slutet av april och början av maj landade ett 20-tal personer på Ben Gurion-flygplatsen. De skulle delta i ett möte med Kyrkornas världsråds arbetsgrupp för klimaträttvisa i Beit Jala, tio kilometer söder om Jerusalem. Men på flygplatsen togs de i förvar.

Två anställda från kontoret i Genève blev kvarhållna, utan kontakt med omvärlden, i tre dagar och där efter utvisade. De får inte komma tillbaka på tio år. Tre deltagare i gruppen blev också utvisade efter mellan två och tio timmar i förvar. De får inte heller komma tillbaka på tio år. Ytterligare sju personer i arbetsgruppen förhördes och fick skriva under papper på att de inte skulle besöka palestinska områden.

– De israeliska myndigheterna betonade att gruppmedlemmarna måste berätta precis vad de skulle göra vid ett besök och att de sagt berättat sanningen. Kanske blandade de ihop gruppen som arbetade med klimaträttvisa och gruppen bakom vattenkampanjen, säger Marianne Ejdersten.

Kyrkornas världsråds generalsekreterare protesterade och krävde en ursäkt från Israels regering, men någon ursäkt har inte kommit.

I Trondheim tidigare i sommar gjorde Kyrkornas världsråds centralkommitté ett uttalande med uppmaning till medlemskyrkorna att ”främja och stödja alla fredliga försök att få slut på ockupationen (även genom att överväga lämpliga ekonomiska och andra åtgärder)”.

Hur tror du att relationen mellan Israel och Kyrkornas världsråd påverkas om uppmaningen till bojkott hörsammas av medlemskyrkorna?

– Det är svårt att säga. Uttalandet är i linje med det arbete som kyrkornas världsråd bedrivit under många år. Nästa år är det 50 år sedan ockupationen inleddes och det måste till krafttag för att få en rättvis fred. Kyrkorna har tillsammans krafter att mobilisera i fredsarbetet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.