Här kan morgondagens kyrkomusiker hitta intresset

Linnéa Wolf sätter en pipa i den orgel som byggdes under dagen. Jessica Saiegh och Melina Asplund är redo med pipor medan Elsa Carlsson och Lily Schubring håller koll. Maria Säfsten (till vänster) instruerar.  Foto: Mikael M Johansson

"Jag tycker om att spela orgel för att det är ett så mäktigt instrument", säger Erik Wolf, åtta år, som var med på inspirationsdag i Turinge kyrka för unga orgelspelare i lördags.

– Att se till att vi får fler kyrkomusiker är ingen quick fix. Det behöver startas när man är ung, säger Maria Säfsten som är stiftsmusiker i Strängnäs stift.

Inspirationsdagen ordnades av ett orgelnätverk där flera kyrkomusiker i stiftet är med. Inför dagen hade lokala kyrkomusiker peppat barn och ungdomar i sina församlingar. Bland deltagarna fanns både de som har spelat orgel tidigare och de som sjunger i kör eller spelar nåt annat instrument. 

Spela med fötterna

Erik Wolf, åtta år, och hans syster Linnéa, tolv år, var med under dagen. De har spelat orgel i ett år och fick erbjudande om att börja när de var med i en barnkör.

– Det är kul att spela på ett stort instrument där man får ­spela med fötterna och det låter så mycket, säger Linnéa Wolf.

– Det är spännande att det är så mycket saker inuti orgeln som gör att det låter, säger Erik Wolf. Under inspirationsdagen spelade han tillsammans med organisten Richard McGovern. Foto: Mikael M Johansson

Den första inspirationsdagen hölls i Kumla förra våren, då kom sex barn och ungdomar. Den här gången var det elva deltagare.

– Det är kul att träffa andra som är intresserade av samma sak, det gör att man vill spela mer, säger Erik Wolf.

– Man kanske är ensam med det här intresset där man bor, men om det är stiftsövergripande får man kontakt med andra, säger Maria Säfsten som vill uppmuntra tidigt eftersom det är en lång väg att bli musiker.

Väg in i kyrkan

– De kanske kan hitta ett livslångt intresse, att få ge hela kyrkans musikskatt vidare är det bästa vi kan ge!

Men att få fler intresserade av att bli kyrkomusiker är inte det enda målet.

– Vi kanske får människor som tycker om kyrkomusik, eller någon som vill arbeta i något annat profilyrke inom kyrkan eller fortsätta engagera sig i kyrkan och vara aktiv och bidra. Det är en väg in i kyrkans liv. Vi behöver bli fler, säger Maria Säfsten. 

Den lilla orgeln som deltagarna fick bygga under dagen gick även att spela på när bygget var färdigt. Foto: Mikael M Johansson

I juni anordnar orgelnätverket i Strängnäs stift ett läger som kommer att hållas i Örebro. Till hösten kommer nästa inspirationsdag för unga orgelspelare, då i Tumbo församling. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.