Lundby-Wedin: Fredade zoner måste diskuteras

Wanja Lundby-Wedin, kyrkostyrelsens första vice ordförande, kommer att ta upp frågan om kyrkan som fredad zon i kyrkostyrelsen.

– Det är rimligt att frågan om polisingripandet på ett familjeläger i Kågeröd diskuteras på kyrkostyrelsen med tanke på att den är av principiell betydelse för flera församlingar runt om i landet, säger hon.

Wanja Lundby-Wedin blev bestört när hon läste om det som hade hänt på familjelägret.

– Utifrån barnperspektivet och utifrån det sätt på vilket det berättades, är det helt förfärligt.

Hon anser att det finns en risk för att människor som lever i utsatta situationer inte längre vågar söka sig till Svenska kyrkans aktiviteter.

– Det är inte kyrkans sak att utreda människors bakgrund. Kyrkan ska naturligtvis inte bryta mot lagen eller gömma flyktingar, men det är viktigt att slå fast: till kyrkan är alla välkomna. Människor söker sig till kyrkan för att få stöd och självklart måste kyrkan hantera sådana här situationer för att de ska ge minsta möjliga trauma för utsatta människor, särskilt barn.

– Det finns inget lagligt skydd för kyrkorummet, men jag tycker att vi måste ha en diskussion om fredade zoner i samhället, särskilt med tanke på barnen. Är det rätt av polisen att gå in överallt? Vi måste diskutera om kyrkorummet, skolor och förskolor ska skyddas från den här typen av händelser. Vi måste också diskutera vilken typ av stöd man kan ge församlingen. Vi har stor sakkunskap på kyrkokansliet i de här frågorna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.