Så var Lutheråret

Nyss har vi satt punkt för 2017 – ett år som har präglats av Luther och firandet av 500 års jubileet av reformationen. Här är Kyrkans Tidnings Lennart Lundbergs egen sammanfattning av reformationsåret.

Påven kom till Lund


Det började redan 31 oktober 2016 med ett redan historiskt möte i Lund där både lutheraner och katoliker stor som inbjudare. Påven Franciskus var på plats som andre påve någonsin i Sverige. Kyrkans Tidning och hundratals andra medier var på plats.

 

Stort Lutherfirande i församlingarna

Resten av året firades Lutherjublieet i hundratals församlingar med föredrag gudstjänster och musikaler som här med Luthers ungar i Sollentuna.  

 

Folkfest i Luthers hemland

I Tyskland var firandet ännu större. Vid de evangeliska kyrkodagarna i Berlin och Wittenberg i slutet av maj samlade över 100 000 deltagare. Firande kulminerade med en jättelik gudstjänst i Wittenberg där huvudpersonen själv ”dök upp i” tidstypiska kläder.

 

Västerås höll Världens fest

En vecka senare firades Världens fest i Västerås också med prägel av Lutheråret. Bland annat framfördes musikalen Luthers ungar och biskop Sören Dalevi, Karlstad samtalade med teologie doktor Ulrika Svalfors från Equmeniakyrkan om pedogogiken som förändrade världen. Biskopen kom under året ut med boken ”Han hette inte Luther”.

 

Katekesen fick huvudrollen i Filipstad

I Filipstads församling i Karlstads stift firades reformationsåret genom att hålla husförhör i Luthers anda men också inspirerade av Astrid Lindgrens berättelse om husförhöret från Emil i Lönneberga.

 

Mässor avslutade Lutheråret

Hela reformationsåret avslutades med en stor mässa i Uppsala domkyrka och samma dag i Tyskland i Wittenberg. 

 

Åttonde kyrkohandboken sedan reformationen

Den mest uppmärksammande frågan i Svenska kyrkan vid sidan om Lutherfirande var beslutet att anta en kyrkohandbok och vägen dit. Det avgörande klubbslaget fälldes i Uppsala den 23 november. Därmed får Svenska kyrkan en kyrkohandbok, den åttonde sedan reformationen.

 

Vad kan vi då vänta oss av 2018? Redan i januari går Visby till biskopsval och i höst är det dags i Uppsala stift då Ragnar Persenius ska få en efterträdare efter 19 år som biskop. Han var den allra första biskopen som valdes år 2000,  enligt den nya valordningen där stiftet har all makt att välja sin egen biskop utan inblandning av regeringen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.