I Malmö finns en svensk version av rörelsen

Fågelskådning och arbetet som sfi-lärare har gett Arne Mörnerud idéer till hur A Rocha kan se ut när det praktiseras i Sverige. Foto: Privat

Arne Mörnerud, tidigare missionär och sfi-lärare, har arbetat för att starta en svensk gren av A Rocha.

– Det är en process i flera steg, och man kan inte starta en egen organisation förrän man har ett praktiskt naturvårdsprojekt i gång, berättar han. Så vi som är engagerade i det har kallat oss A Rochas vänner i några år nu.

Arne Mörnerud har liksom Peter Harris och många andra i A Rocha-rörelsen ägnat sig mycket åt fågelskådning, men hans arbete som sfi-lärare (svenska för invandrare) har också gett honom andra idéer om vad A Rocha skulle kunna bidra med i det svenska samhällslivet.

Hyllie Park Kyrkan, en av Evangeliska frikyrkans största församlingar i Skåne, har mycket av sin verksamhet i Elinelund i Malmö. Kyrka, folkhögskola, grundskola, förskola och vård- och omsorgsboende ligger runt ett område med gräsmattor, odlingar och damm.

Sfi-verksamheten finns i en annan byggnad några busshållplatser bort. Under en period var Arne Mörnerud ansvarig för programmet Naturvård för invandrare, där deltagarna läste svenska och fick en teoretisk utbildning i skogsvård halva veckan och praktiserade i Skogsstyrelsens arbete med att sköta naturreservat resten av tiden.

– Nu har vi börjat med att alla sfi-deltagare på Hyllie Park ska få en ordentlig orientering i Sveriges natur, berättar han. Lärarna förbereder passen i klassrummen, och vi ordnar vandringar och praktiska arbetsmoment. Vi är i parker, i naturreservat och på Hyllie Park-området. Det har fungerat väldigt bra – språket utvecklas mycket när man arbetar tillsammans på det här viset.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.