Medling mellan Skao och fackförbunden inleds

Medling mellan Kommunal och Skao har inletts efter att förhandlingarna strandat och fackförbundet varslat om strejk. Foto: Monika Nilsson (montage).

Tisdagen den 12 april har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Kommunal ett första möte med Medlingsinstitutet. Myndigheten samordnar även medling med övriga fackförbund som gått med på frivillig medling.

Den 8 april varslade Kommunal om att vidta stridsåtgärder om man inte skulle komma överens i förhandlingarna med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) innan den 22 april. I och med varslet har Medlingsinstitutet kopplats in. 

Ett första möte mellan Skao, Kommunal och Medlingsinstitutet äger rum den 12 april. Det är en del av Medlingsinstitutets lagstadgade uppdrag att medla i den här typen av förhandlingar. De tre medlarna som har utsetts är Anders Norberg, Robert Schön och Ronny Wenngren. 

Bakgrunden till konflikten mellan Kommunal och Skao är nya omställningsvillkor. Skao har sagt upp avtalen om allmänna regler, lönevillkor och omställningsvillkor. Avtalen sades upp för att kunna anpassas till förändringar i arbetsrättslagstiftningen som kommer under 2022. Skao vill förändra dagens uppsägningstider och garantierna om bibehållen lön vid omplacering.

Hur de nya avtalen ska utformas har parterna inte lyckas komma fram till. Kommunal menar att Skaos förslag kommer ge Kommunals medlemmar sämre villkor än andra arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. 

Om parterna inte har kommit överens den 22 april kommer Kommunal att genomföra en nyanställnings- och inhyrningsblockad samt en mer- och övertidsblockad som gäller samtliga av Kommunals 5 200 medlemmar i Svenska kyrkan. Har parterna inte kommit överens den 27 april vidtas ytterligare åtgärder. Då kommer 500 av medlemmarna att strejka. 

Om medlarna bedömer att mer tid behövs för att lösa konflikterna kan Medlingsinstitutet skjuta upp de varslade stridsåtgärderna i upp till 14 dagar.

Även övriga fackförbund som har avtal med Skao, bland andra Vision och Kyrkans akademikerförbund (KyrkA), har haft svårigheter att enas med arbetsgivarorganisationen om ett nytt omställningsavtal. På grund av det förslog Skao i mitten i mars frivillig medling. Den har nu samtliga förbund gått med på. 

För att underlätta arbetet skickade Skao och fackförbunden en förfrågan till Medlingsinstitutet om att samordna den frivilliga medlingen med den obligatoriska medlingen med Kommunal. Det har Medlingsinstitutet godkänt. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.