Minister öppnar för ändrad lag: Vi har ett annat Sverige nu

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under pressfika med regeringen där närvarande statsråd redogör för dagens regeringsbeslut samt aktuella frågor. Foto: TT

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) öppnar för att ändra ordningslagen för att stoppa sammankomster där koraner bränns. "När lagen togs fram var det en annan värld och ett annat Sverige", säger han.

Regeringen har hållit låg profil efter de kraftiga fördömanden, och bitvis hotfulla retorik, som strömmat ut från delar av den muslimska världen efter den senaste koranskändningen i Stockholm.

Likaså har man varit förtegen kring hur man arbetar för att Sveriges säkerhetsläge inte ska försämras ytterligare.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) säger att regeringen för dialog med berörda länder och trossamfund.

Utnyttjas för att skada

- Vi för fram våra synpunkter om att det i Sverige råder både religionsfrihet och yttrandefrihet, och det budskapet tycker vi går fram på ett bra sätt. Men vi vet också att situationen vi befinner oss i utnyttjas av krafter som vill Sverige allt annat än väl.

Samtidigt öppnar han för att ändra i ordningslagen för att kunna stoppa allmänna sammankomster i syfte att bränna koraner.

- Om det finns risk att det blir stökigt och att det krossas glasrutor kan man säga nej, men man kan inte göra samma övervägande om det finns bredare, vassare och mer komplexa hot mot rikets säkerhet, så som det i dag är reglerat. Det är klart att det är viktigt att man tittar på den här frågan.

"Ett annat Sverige"

Sedan tidigare finns en beredning som tittar på frågan om en ändrad ordningslag, något Liberalerna alltså ställer sig bakom. Den nuvarande lagen, säger han, togs fram för "en annan värld och ett annat Sverige".

- Vi kan konstatera, när vi lyssnar på myndigheterna som har agerat de senaste dagarna tillsammans med regeringen, att det finns en oro för andra typer av händelser med större magnitud, och detta bör också kunna vara en sak man utreder om man ska kunna ändra.

Statsministern bekymrad

På torsdagen varnade även statsminister Ulf Kristersson (M) för vad som kan hända om ytterligare skändningar av koranen sker i nästa vecka.

Enligt honom står vi "inför ett antal formativa dagar i början nästa vecka".

- Det är flera ytterligare tillstånd till skändningar som har begärts. Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, säger Kristersson till TT. 

Regeringen har också beslutat att ge 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism.

Isak Fritzon/TT

Simon Uggla/TT

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg /TT

Taggar:

koranbränning

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anna
Äntligen lite konstruktiv problemlösning. Förbjud skändning av heliga föremål!
Eva Höglund
Tack Johan Pehrson, L för viljan att förändra Ordningslagen till det bättre så att Koranbränning kan förbjudas vid offentliga sammankomster! Nu är det hög tid att gå från ord till handling, helst omgående för att verkställa beslutet!