Prästernas åsikter om Jordan Peterson går isär

Jordan Peterson flankerad av Peter Westermark och Daniel Hafner. Foto: TT/Privat

Är han en inkörsport till alternativhögern – eller en reformator som kallar män tillbaka till kyrkbänken? Prästernas syn på Jordan Peterson går isär.

– För mig är han en Lutherfigur, säger Daniel Hafner, präst i Huddinge.

YouTube har sedan mitten av 2010-talet gått från att vara en samlingsplats för roliga klipp till en smältdegel för idéer – och ett av få sociala medier med tydlig manlig dominans. År 2023 var 61 procent av tittarna män. Den största gruppen: män mellan 25 och 34 år.

Peterson slog igenom

Det var i just detta landskap som Jordan B Peterson slog igenom. Runt 2017 började den då relativt okände psykologiprofessorn från Toronto vinna mark bland unga män online, efter att ha kritiserat ett kanadensiskt lagförslag (C16) om tvång att använda människors valda pronomen.

"Ni vet hen, den, det och så vidare."

För Peterson handlade det om yttrandefrihet. Han såg det som ett krav att ljuga – och vägrade.

– Wokepolitiken hade nått sin höjdpunkt, konstaterar prästen Peter Westermark, som kommer från en konservativ kristen bakgrund. Han minns hur han fastnade direkt.

Undervisning på nätet

För både Hafner och Westermark var det dock inte Petersons ställningstagande i lagfrågan som gjorde störst intryck. Det var hans undervisning – tillgänglig dygnet runt på YouTube.

– För mig var det den första intervjun med Jordan i Joe Rogans podcast som väckte mitt intresse, just eftersom han pratade om saker som jag brydde mig om, men utan att falla in i en mall av att vara en konservativt kristen, säger Westermark och fortsätter:

– En kritik mot honom har ju varit att han är för traditionell, men det beror nog på vilken ingång man har. För mig som var ganska konservativ, hjälpte hans jungianska läsning av religionen att formulera min tro på nya sätt.

Kritik mot kritiker

Petersons uppgång gick snabbt. 2018 kallade The New Yorker honom för “the most influential public intellectual in the Western world”. Men tillägget kom lika snabbt: "Och den mest polariserande."

Kritiken – att han är antifeminist, sexist, reaktionär – lät inte vänta på sig. Hafner och Westermark ställde inte upp på den vad de menar förenklade bilden av en komplex person.

– Jag tror att de flesta som kritiserar Peterson gör det utifrån vad de hört om honom, inte vad de hört av honom, förklarar Hafner och berättar om en svart kvinna som först kritiserade honom, men som efter att ha läst 12 livsregler – ett motgift mot kaos ändrade uppfattning.

– Då upptäcker hon att han inte är något han anklagades för. Det finns ett klipp där hon berättar för honom hur det istället förändrat hennes liv, och hjälpt henne att ta tag i det. Då bryter Jordan ihop i tårar, berättar Hafner.

Strax efter ligger klippet i min inkorg. Tårarna verkar genuina.

Blandar bibel med kbt

Hafner, som också är parterapeut, menar att Petersons blandning av biblisk visdom, klassiska grunder av KBT* och jungiansk analys hjälpt honom att förena sina yrkesroller. I Petersons timslånga bibelstudier har också flera profiler medverkat för att diskutera kristendomens roll i västvärlden. 

En av Petersons grundbultar är också berättelsen om hjälten som måste möta draken, för att genom kampen och återvinnandet av sin rädsla få tillgång till skatten. Det har varit en nyckel för mig, menar Hafner.

Men ett tydligt mönster finns: I Petersons fokus står oftast männen, medan kvinnorna lyser med sin frånvaro.

Könsroller cementeras?

Just synen på kön och traditionella könsroller är kanske det mest kontroversiella i Petersons budskap.

– Men han kan inte reduceras till en machoman, eller någon inkörsport till toxisk manlighet som han ibland anklagas för. Tvärtom. Han är känslig, han är rädd. Han är ärlig med sitt liv och vill skydda kvinnor från farliga män, säger Daniel och fortsätter:

– För mig är han mer en Luthergestalt. Han säger det han säger och gör det han gör för att han inget annat kan.

Vad är det då han säger och gör?

– Det han gör är att prata om vikten av att hålla ihop och vara den ”starkaste på sin pappas begravning”, men själv blir han dödssjuk och lever med ångest och självmordstankar. Hans dotter skiljer sig och han hymlar inte med att verklighet och ideal ibland krockar. Men han kan samtidigt inte göra våld på sig själv och skada sitt inre genom att inte gå emot vad han ser som fel.

Jordan Peterson under senaste Sverigebesöket. Foto: TT/SvD

Petersons idé hjälpte

Hafner återkommer till en period i livet som särskilt formade hans relation till Petersons idéer.

– Du frågade hur jag tycker jag fått hjälp av Peterson, säger Daniel. Jag skulle säga att det var en period när min fru hade det tufft. Jag försökte massa saker men det som hjälpte var när jag tog till mig Petersons idé om att ta ansvar för ditt hem, eller ”städa ditt rum” som han brukar säga.

Daniel städade hela huset. Han kavlade upp ärmarna, tog ansvar – och något förändrades. För att tala med Peterson-språk: Han mötte sin egen drake, kämpade mot lättjan. Och något förändrades.

– Det var först då som min fru kunde slappna av helt, och det vände, säger han.

Unga män lockas

Han tror att det är just detta som fångar unga män. En konkret väg till mening – ofta kopplad till ansvar.

Och Petersons budskap till kyrkan i ett uppmärksammat Youtubeklipp var tydligt: Sätt upp en skylt – unga män välkomna. Ge dem ansvar! Unga män vill ta ansvar och känna mening med sitt liv!

– Det är en analys jag verkligen delar, säger Hafner. Även Westermark håller med – delvis.

– Som präst tycker jag ju såklart att det är bra att han varit med och väckt det existentiella intresset för religion och livsfrågor och satt det på agendan, säger han.

Negativ utveckling

Han tackar också Peterson för att ha öppnat dörrar till tänkare som Viktor Frankl, Carl Jung och Fjodor Dostojevskij.

Men Westermark ser också en utveckling han inte längre vill stå bakom.

– Jag började mer och mer inse att Peterson ofta var två klick bort från nazism, och att han tenderade att ge större och större legitimitet åt den så kallade ”soft alt-right”-rörelsen.

När Peterson intervjuar tänkare som biskop Robert Barron tycker Westermark att det blir nyanserat. Men när han bjuder in personer med mer extrema åsikter, som Stefan Molyneux – som sprider förskönande idéer om Hitler-Tyskland – faller han igenom.

Jordan Peterson i samspråk med den konservative engelske politikern Nigel Farage. Foto: TT

Ett kort steg till alt-right

– Jag vill inte göra Peterson guilty by association, men...

Flera av Petersons gäster har varit vaccinskeptiker eller spridit alternativa narrativ om stormningen av Kapitolium.

Och hans närvaro på Twitter blev för Westermark ett uppvaknande.

– Jag tror att det delvis också handlade om att han blivit offer för algoritmerna och kanske svepts med i det, men jag har sett hur han gått från att vara en intressant tänkare till en megafon för mindre genomtänkta (och ibland farliga) idéer i kulturkrigets ekokammare.

Han skickar en text från tidningen Toronto Star, där Petersons tidigare kollega Bernard Schiff berättar hur han gått från supporter till att se honom som farlig. Schiff beskriver också ironin i att Peterson själv blivit en slags demagog – något han varnat för i sina föreläsningar om maktens psykologi.

– Han tenderar helt enkelt att "bullshitta", och låter intuition och storytelling väga tyngre än sanningskrav, säger Westermark.

Såg igenom teologin

För honom blev det som mest uppenbart när Peterson tog sig an de teologiska frågorna.

– Teologiskt sett är hans tolkningar ofta spekulativa, som när han kopplar Set i egyptisk mytologi till Satan via koptisk kristendom. Han glider lätt över i mystifierande eller överdrivna tolkningar utan historisk eller exegetisk grund.

Han sammanfattar:

– Jag skulle beskriva situationen 2017 som att Jordan Peterson gav jungianskt heroin till en värld som hungrade efter mening och rötter. Tyvärr är heroin farligt. Så frågan vi bör ställa oss är varför vi skapat en situation där folk ville ta emot det – och vad vi ska erbjuda istället?

Hafner håller med om att Peterson är som bäst när han rör sig inom sitt fält: psykologi. De politiska utspelen fäster han mindre vikt vid.

Ingen övermänniska

– Jag tror han har ett ärligt uppsåt att vilja förbättra situationen för människor och ge dem de verktyg han känner till för att hjälpa, säger Hafner.

– Men det är viktigt att inte göra honom till en övermänniska. Kanske bottnar mycket av Petersons arbete i en inre kamp med frågan: Finns det plats för mig?

Peterson skulle ha kommit till Scandinavium och Hovet nu i slutet av maj med nya turnén We who wrestle with God, också namnet på hans senaste bok. Nu skjuts Sverigebesöken upp till 2026. Frågorna lär alltså fortsätta att vara aktuella. Men visst är titeln grund nog för både fascination och oro. 

Fyller arenor


Vad är det han kämpar med? Och vad är det kyrkan inte längre säger, om den slåss med nedåtgående kyrkbesök medan en enda man lyckas fylla arenor med ett budskap om kamp, mening och gudsfruktan? 

För att ställa den frågan som Peter Westermark summerar sitt resonemang med:
– Om vi inte gillar det, vad ­erbjuder vi i stället?

Fakta: Jordan Peterson i korthet

Vem är han: Kanadensisk professor och internetfenomen som delat lyssnare över hela världen. Känd för sina idéer om att unga män måste ta ansvar och städa sina rum, men också anklagad för att underblåsa kvinnohat och konspirationsteorier.

Aktuell: Med sin föreläsningsturné ”We who wrestle with God” som kommer till Sverige den 31 maj och 1 juni (Scandinavium/Hovet).

Bibliografi: Maps of meaning (1999), 12 livsregler - Ett motgift mot kaos (2018 på svenska av Mondial förlag) , Bortom ordning (2021, på svenska av Mondial förlag), We who wrestle with God (2024, ej utkommen på svenska).

KBT*: Kognitiv beteendeterapi

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Niklas Saft
Intressant tema. Med facit i hand kan jag - som initialt som ungdom gillade honom - dock endast vara väldigt försiktigt positiv gentemot Peterson, dvs gällande honom som psykolog. Utöver det tycker jag som lekman i teologi och psykologi inte att han har bidragit mycket till mitt liv som kristen
Ansgar
Det mest häpnadsväckande är kanske att Peterson inte alls uppfunnit något eller kommer med någon revolutionerande idé. Det handlar om gammal, hederlig sunt förnuft och ridderliga ideal. Sådana som vi alla vet är rätt men som infiltrerad marxism så gärna vill få oss att förtrycka.