Prövning är ett kyrkligt ord för att allt är åt helvete

Kent Wistis målning med titeln De röda nätterna på Svartgrundet

Svartgrundet skulle kunna vara namnet på en plats där alla löftesljus har slocknat. Vi är alla i tider på Svartgrundet och vår tro, vårt hopp och vår tillit prövas. Det vi behöver då är ett tillvänt ansikte, skriver Kent Wisti. 

De säger boxing day när vi säger annandag jul. Jag går i grådiset över Primrose Hill och vidare in i Regent’s Park i London. De som rör sig i parken är hundägare, familjesällskap som dödar tid efter kalkonen och puddingen och barn som den här första regnfria dagen efter juldagen provar sina julklappar. Drönarna, de radiostyrda bilarna och helikoptrarna är som vinterinsekter som aldrig fått gå i dvala. Det finns något uppfordrande i leken och det är som om allt i parken handlar om väntan och att stå ut. Alla har suttit på toaletten och låtsatsbajsat bara för att få andas ut från släkten några minuter.

Tidigt på somrarna när mamma växte upp flyttade familjen alltid ut till huset på Svartgrundet utanför Jakobstad och stannade tills mörkret kom och gäddorna slutade att hugga. Hon har beskrivit sommarloven som de flesta av oss minns dem ett halvsekel senare. De varma nätterna när solen aldrig gick ner, de evighetslånga baden och roddbåtarna. De röda nätterna på Svartgrundet.

Så märkligt namn på ett paradis. Svartgrundet skulle passa bättre som namn på den plats man kommer till när man gått vilse eller båten som man drivit dit i har krossats mot klipporna. Svartgrundet man inte vill vara på men man är alldeles för rädd för att resa sig och gå därifrån.

De platser i tillvaron där man bara håller andan för att man är för rädd för de ord som gömmer sig på andra sidan tystnaden, Svartgrundet som ett övergivet hus där du inte kan stanna men som du inte vågar lämna fast du vet att du någon gång måste. Som en dymlad ekokammare där människor tappat sina namn och varje andetag är vadderat. Svartgrundet med sina läkare, terapeuter, pissträngda präster och vänner med självhjälpsböcker som inte har förstått att på Svartgrundet är man tyst. Där man är för ängslig för att ligga men för trött för att stå.

Här där alla löftesljus har slocknat och du är ett våldtaget rö för stormen.

I söndagens text drabbas Kain av avund mot sin bror Abel. Han känner sig bortvald av Gud – människans djupaste rädsla, att bli avvisad. Gud blir för Kain ett bortvänt ansikte. Han drivs av sin avund och rädsla ut på Svartgrundet och slår ihjäl sin egen bror.

Prövning är ett kyrkligt ord för att allt är åt helvete.

Vi är alla i tider på Svartgrundet. Kanske är vi i vår mänskliga existens egentligen där hela livet men ibland blir det påtagligt. Vår tro, vårt hopp och vår tillit prövas och det vi behöver är inte förlåtelse utan ett tillvänt ansikte. Man kan inte blunda sig iväg från Svartgrundet utan allt är en övning i tillit. Att acceptera det man inte kan förändra, ta emot mod att förändra det man kan och förstånd att inse skillnaden.

Nästan ute ur Regent’s Park kommer jag in i The English Gardens och där på andra sidan kullen står en handfull väldiga körsbärsträd i full blom.

Det ser märkligt och febrigt ut med körsbärsträd som exploderar i vitt och rosa i det engelska duggregnet en sen eftermiddag på annandag jul.

What kind of witchcraft, sorcery and black magic is this, tänker jag med en påfallande brittisk accent inom mig.

I kristen livsförståelse tillber vi en sargad Gud, en Gud som känner varje sandkorn på Svartgrundet, som möter upp i var människas långfredag med ett tillvänt ansikte och säger var inte rädd.

Hemma igen skriver jag till kungliga parkförvaltningen och får garantier att det inte är trolldom och svartkonst utan en grupp med Prunus subhirtella autumnalis.

I fastan är Jesus ett blommande vinterkörsbärsträd på Svartgrundet.

KENT WISTI

Det vi behöver är inte förlåtelse utan ett tillvänt ansikte.

Fakta: Första söndagen i fastan – Prövningens stund

Andra årgången: Första Moseboken 4:3−7
Jakobsbrevet 1:12−15,
Matteusevangeliet 16:21−23
Psaltaren 31:2−6, liturgisk färg violett

Taggar:

Eftertanke

Senaste artiklar