Psalmen som tidsspegel lyfts på symposium i Sigtuna

Diskussion om psalmernas betydelse har väckts. Foto: Johanna Norin
Maria Küchen.

Det har blivit stor succé för Svenska kyrkans digitala brevlåda för nya psalmförslag. Den 20–21 maj hålls ett psalmbokssymposium på Sigtunastiftelsen för att stimulera processen.

Den 1 november i fjol blev det möjligt att skicka in förslag till nya psalmer. Många tonsättare, författare och låtskrivare började arbeta och diskussionen om psalmernas betydelse för kyrka, samhälle, tro och liv väcktes på många håll. Antalet psalmförslag som skickats in var i början av april 1 763 stycken.

På Sigtunastiftelsen, där många av 1900-talets psalmer har skapats, hålls ett symposium med samtal om psalmernas användning, psalmen som litteratur och tidsspegel samt psalmernas historia.

Bland annat medverkar Henrik Tobin, kyrkomusiker och skribent, Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik, Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, Py Bäckman, musiker och låtskrivare, Dag Tuvelius, präst, journalist och kommunikatör för psalmboksarbetet samt Maria Küchen, författare och poet.

Maria Küchen, vad hoppas du ska hända på symposiet?

– Jag hoppas och tror på läro­rika föredrag och samtal. Det finns massor för mig att lära om psalm, och till symposiet kommer människor med djup sakkunskap från olika håll.

Vad önskar du helst tala om där?

– Jag vill tala om lik­heter – och skillnader – mellan psalmtext och dikt i allmänhet.

Kan du säga något om psalmen som tidsspegel?

– Psalmer speglar ju alltid sin tid och sin kultur, samtidigt som de är bärare av något konstant: den kristna tron vars uttryck och former förstås påverkas av platser och tider, men kärnan förblir densamma: Jesus.

– Så jag vill tro att nya psalmer gestaltar kristusljuset, i en urbaniserad tid där nya hot mot planeten samsas med urgammal rädsla för sådant som krig och epidemier. Och glädje i nuet och hopp om en ljus framtid behöver näring, säger Maria Küchen.

Alla inskickade psalmer är sekretessbelagda vilket betyder att författarnamn eller detaljer kring innehåll inte lämnas ut. Skälet är bland annat att upphovsrättsinnehavarna ska kunna vara säkra på att processen sker på ett rättvist och rättssäkert sätt. Det är inte känt när några psalmer kan presenteras närmare.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.