De hedrade offren i flygkatastrofen

Kronprinsessan Victoria och domprost Hans Ulfvebrand tänder ljus. Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria tänder ljus under en minnesstund med ljuständning för offren. Foto: Christine Olsson/TT
Många hade samlats i Storkyrkan under ceremonin. Längst fram skymtar domkyrkokaplan Kristina Ljunggren och domprost Hans Ulfvebrand. Foto: Christine Olsson/TT
Alla som ville kunde tända ett ljus för att hedra offren. Foto: Christine Olsson/TT

Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria tände ljus i Storkyrkan i Stockholm för att hedra offren för flygkatastrofen i Iran.

- Att minnas en människa är en kärlekshandling, sade domprost Hans Ulfvebrand.

Orgelmusik, körsång och en cellosvit fyllde kyrksalen med toner från Johann Sebastian Bach, det lästes en bön på svenska och engelska om människans plikt att göra världen till en bättre plats, och Hans Ulfvebrand påminde om vikten av att minnas dem som dött.

- Att minnas en människa är en kärlekshandling. Jag tror att det är otroligt viktigt att vi får samlas just i sorg och förtvivlan och oro, sade Ulfvebrand till TT strax före ceremonin.

Sammanlagt 176 människor dödades när ett ukrainskt passagerarflygplan sköts ned efter starten från flygplatsen i Irans huvudstad Teheran den 8 januari. Av offren var 17 personer hemmahörande i Sverige.

- Det som har hänt är fruktansvärt. Skulle det ha varit en nära till mig, så hade jag varit helt uppriven och uppgiven, sade Ulfvebrand.

Stefan Löfven (S) och kronprinsessan Victoria inledde ljuständningen, och strax bildades en kö genom altargången när många av besökarna reste sig för att tända ett ljus.

- Att tända ett ljus, att sända en annan människa en tanke, är i mina ögon en bön, sade domprosten Hans Ulfvebrand.

På plats fanns flera ministrar, däribland utrikesminister Ann Linde (S) och MP-språkröret och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Även oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) deltog i ceremonin.

- För att hedra de som omkom och deras familjer, och visa att det är väldigt många i Sverige som tänker på dem, sade Kristersson.

Moderatledaren säger att han tycker att det borde riktas krav på kompensation från Iran.

- Alla förstår att ekonomisk kompensation aldrig kan ersätta människoliv, men självklart krävs det betydande ekonomisk kompensation till de familjer som har blivit drabbade av det här förfärliga.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.