Premiär för domprosten när riksmötets öppnande högtidlighölls

Domprost Jonas Eek och kungafamiljen

Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande och hälsar på Stockholms nya domprost Jonas Eek. Foto: Jessica Gow/TT

"Förtroende är en gåva. Så värdefull att den saknar pris." Domprost Jonas Eek, tidigare opinionschef på Kyrkans Tidning, högtidstalade i Storkyrkan i Stockholm på tisdagen vid öppningsgudstjänsten för riksdagen.

Konsten att kunna skilja sak och person är uppenbarligen väl känd av företrädarna för Sveriges riksdagspartier, vilket de tydligt visade i Storkyrkan när de sågs efter sommaruppehållet.

Jonas Eek

Kindpussar och hjärtliga handslag utbyttes och Märta Stenevi (MP) sågs krama om kristdemokaternas Ebba Busch innan gudstjänsten började. Centerledaren Muharrem Demirok satt bredvid Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och det kollegiala samtalet syntes flöda ledigt i bänkraderna.

Vid drottning Silvias sida gick Jonas Eek in vid sitt första stora officiella framträdande som domprost i Stockholm. Innan gudstjänsten inleddes hade en ensemble ur Livgardets dragonmusikkår spelat samlingsmusik, som Wilhelm Peterson-Bergers Vid Frösö kyrka och Joseph Martin Kraus Marsch till 1789 års riksdag.

Drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande och hälsar på Stockholms nya domprost Jonas Eek. Foto: Jessica Gow/TT

Efter processionen, där Sankt Jacobs kammarkör under domkyrkokantor Gary Gradens ledning framförde Alta trinita beata, höll Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan, sina inledningsord. När kören på nytt framförde sin utsökta sång, denna gång Hear My Prayer, sågs statsminister Ulf Kristersson ta sin fru Birgitta Eds hand.

Genomgående var musikprogrammet av högsta kvalitet och domkyrkoorganist Mattias Wager spelade på Storkyrkans orgel. Kören rörde sig mellan olika platser under gudstjänsten, och i slutet, under psalm 288, stod körsångarna utspridda i kyrkan.

Talmannen Andreas Norlén, kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, domprost Jonas Eek anländer till gudstjänsten. Claudio Bresciani / TT

Den nya domprosten lyfte fram uppdragen i rikets tjänst som en överskrift över både det riksjubileum på 500 år som firas och över det arbetsår som väntar.

Det gäller, sa Jonas Eek, både för den som är inne i sin första mandatperiod och den som haft sitt uppdrag i rikets tjänst i 50 år - med en blinkning till den i dagarna jubilerande kung Carl XVI Gustaf.

Han talade också om sant ledarskap som något gemensamt för tjänande i Guds rike och riket på jorden innan själva högtidstalet hölls och som särskilt riktades till de folkvalda:

Statsminister Ulf Kristersson (M) och talman Andreas Norléns fru Helena Norlén. Foto: Claudio Bresciani/ TT

–  Ni har alla det gemensamt att ni har svarat ja. Trots diverse olikheter har ni den erfarenheten tillsammans, att någon gång ställdes frågan till er och ni svarade ja. Jag antar att sätten som det skedde på varierade. Jag är också övertygad om att era personliga ingångar och motiv skiljer sig åt från varandra, liksom era ideologiska visioner för hur det goda samhället ser ut.

– Men gemensamt för er alla, är att ni har sagt ja till att stå till förfogande; ja, till att bli tagna i anspråk. Så till den milda grad att ni är folkvalda i Sveriges riksdag. Folkvalda och förtroendevalda. I rikets tjänst.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) satt bredvid varandra. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Domprost Jonas Eek lyfte också att förtroende inte är något man kan kräva. Förtroende är något som ges som gåva, något som visas åt den som förtjänar det.

– Men en sådan gåva innebär också ett ansvar. Ansvaret att leva upp till det förtroende som har visats mig. Därför kan förtroende – också – vara tungt att bära. 

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (C) var på plats och satt på raden bakom Ebba Busch (KD) och Magdalena Andersson (S). Foto: Claudio Bresciani/ TT  

I demokratins väsen och i debattens sköna konst ingår att riksdagens ledamöter ibland är mot varandra, men just en dag som i dag ska riksdagens ledamöter tänka lite extra på att alla är valda tillsammans, sa Jonas Eek.

Han citerade även ur första Moseboken när han berättade om Adams och Evas söner, där Kain ställde mänsklighetens allra första fråga till Gud: "Skall jag ta hand om min bror?" Bibelns ja på Kains fråga, att vi har ett ansvar för varandra och andra, har sitt eko i politikens grundfråga: vilket ansvar har vi för varandra?

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan.  Foto: Claudio Bresciani/ TT

När talet var slut, men innan Henry Purcells For the Healing of the Nations tog vid, hördes en dam i en bänkrad intill säga: "Det var fint tyckte jag."

Det sammanfattade både talen och gudstjänsten i Storkyrkan. Och när Kristina Ljunggren i sin förbön bad om helig iver att lära mer om varandra, om kulturer, kyrkor, tro och religioner knöts önskan om livsmod och hopp samman med tankarna om klokhet och besinning.

Fakta: Riksmötets öppnande 2023

År 1523 lämnade Sverige Kalmarunionen och blev återigen en självständig stat. Gustav Vasa valdes till kung och riksdagar började hållas återkommande. Därför uppmärksammade årets öppnande hur Sveriges styrelseskick och riksdagens arbetsformer utvecklats under 500 år.

På begäran av talmannen förklarade kungen riksmötet 2023/24 öppnat vid ceremonin i riksdagen efter den tidigare gudstjänsten i Storkyrkan.

Statsminister Ulf Kristersson höll därefter sin regeringsförklaring där han presenterade vilken politik regeringen har för avsikt att föra under kommande år.

Senare på tisdagens kväll hålls en konsert i samarbete med Konserthuset och Kungliga filharmonikerna för riksdagsledamöter och gäster, bland annat representanter för kungahuset och regeringen.

Sedan 2012 finns även ett icke-religiöst alternativ, arrangerat av Humanisterna, för att högtidlighålla  riksmötets öppnande.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
PH
Låter mer som en predikan än ett högtidstal, för det är väl en gudstjänst vi talar om??
Peter Nilsson
Domprost Eeks kåpa är mycket vacker. Färger och mönster leder tankarna till ortodoxt ikonmåleri. Vet någon om det är något nytt som tagits fram med anledning av hans tillträde?
PH
Nej, kåpan är äldre än så. Den har burits av flera tidigare domprostar.