SD fick inte hyra stiftsgården - bandade samtalen med kyrkan

När Sverigedemokraterna inte längre fick hyra Flämslätts stiftsgård skrev några företrädare ett öppet brev till biskop Åke. I brevet skriver man bland annat att man spelat in alla samtal med Svenska kyrkan.

Sverigedemokraterna i Skaraborg behövde hyra en lokal för sitt distriktsårsmöte, som ska hållas i mars. Partiet behöver en lokal som rymmer 150–200 personer och valet föll på Flämslätts stiftsgård i Skara stift.

Distriktsstyrelseledamoten Heléne Granbom Angerheim fick uppdraget att boka lokalen. Hon berättar att stiftet i ett första skede sa ja, men att man sedan ändrade sig.

– Det fanns ingen anledning för dem att säga nej. Vi är ett parti som engagerar väldigt många svenskkyrkliga medlemmar, säger hon.

Jacqueline Björnram, chef på stiftets församlingsavdelning, var med i gruppen som fattade beslutet att inte hyra ut stiftsgården till Sverigedemokraterna. Hon förklarar bakgrunden till beslutet.

– Först och främst vill jag säga att sverigedemokrater på individnivå givetvis är välkomna i Svenska kyrkan. Partiet sitter även i vårt fullmäktige som vilken nomineringsgrupp som helst. Men när det kommer till organisationen finns det en konflikt mellan deras och Svenska kyrkans värderingar. När vi ser hur de uttrycker sig och på deras politik ser vi att vår människosyn skiljer sig åt.

Hon tar Juluppropet som exempel.

– Där skriver vi under för familjeåterförening, något som Sverigedemokraterna är emot. Vi vänder oss också emot begränsade uppehållstillstånd, eftersom vi tror att det försvårar integrationen.

– Sedan talar Sverigedemokraterna om assimilation istället för integration. Det är inte bra eftersom man behöver veta varifrån man kommer för att kunna vara en hel människa, säger hon.

Svenska kyrkans nej retade upp tre av distriktets sverigedemokrater, bland annat Heléne Granbom Angerheim. Hon och två andra beslutade sig för att skriva ett öppet brev till biskop Åke Bonnier under rubriken ”Är Svenska kyrkan ett hot mot demokratin?”

– Uppenbarligen tycker biskopen att vi inte är lika mycket värda som andra, säger hon.

Men brevet får inget stöd av Sverigedemokraterna i Skaraborg.

– Brevet är skrivet av enskilda medlemmar och varken jag eller styrelsen står bakom det, säger Hannya Jörtoft, Sverigedemokraternas distriktsordförande i Skara.

I det öppna brevet, som är undertecknat av Heléne Granbom Angerheim, Per Lindström och Nina Drakfors, skriver partimedlemmarna att de har spelat in alla samtal med stiftet. Till Kyrkans Tidning säger Heléne Granbom Angerheim att samtalen spelats in för Granskning Sverige, en hemsida "som är ett alternativ till vanlig media och ljugande journalister". Men enligt henne finns inga planer på att lägga ut samtalen med Svenska kyrkan.

Distriktsordförande Hannyah Jörtorft gillar inte tillvägagångssättet.

– Jag tycker det är totalt olämpligt att de uttrycker sig så. Vi arbetar inte med att spela in samtal och hota på det sättet.

– Det är upp till var och en att bestämma om man vill hyra ut till oss. Det är roligare att lägga pengarna på en lokal där vi faktiskt är välkomna, säger hon.

Jacqueline Björnram meddelar att biskop Åke Bonnier kommer att besvara det öppna brevet.

Taggar:

Skara stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.