Statsbidrag för fler skolresor till Auschwitz

Vakttorn vid det gamla koncentrationslägret i Auschwitz. Bild från Förintelsens minnesdag, den 27 januari 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fler skolor ska kunna göra resor till Förintelsens minnesplatser, som till exempel Auschwitz och andra koncentrationsläger. Det beslutar regeringen, som nu förstärker satsningen på så kallade hågkomstresor med totalt fem miljoner kronor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Vakttorn vid det gamla koncentrationslägret i Auschwitz. Bild från Förintelsens minnesdag, den 27 januari 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Att se resterna av det fruktansvärda som hände, så nära oss i tid och plats, är viktigt för att skapa en bättre förståelse för vad som kan hända när vi låter hat mot varandra växa och få utrymme. Jag är därför väldigt stolt att regeringen förstärker den satsning vi har på att ge skolklasser möjlighet att besöka Förintelsens minnesplatser", säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Sedan 2018 har Forum för levande historia haft uppdraget att stärka förutsättningarna för hågkomstresor, och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har genomfört dem.

Beslutet innebär att SKMA får fyra miljoner för att utöka antalet resor, och Forum för levande historia får en miljon för att stärka förutsättningarna för dem.