Studenterna som vill inspirera framtidens musiker

Karin Runow och Jonas Lind grillas i orgelmetodik.

Det gula huset vid sjön Drevvikens strand i Sköndal ser ut som en vanlig men fin villa från sekelskiftet – men inuti dominerar en orgel som studenterna övar på. I dag ska den användas för examination av tre studenter.

En av de som ska grillas i orgelmetodik är Karin Runow. Hon arbetar i Sollentuna församling och tog kantorsexamen på Stora Sköndal 1988. Nu – 31 år senare – är hon på väg mot en kandidatexamen och kommer därefter att kunna titulera sig organist.

Ett av de stora rekryteringsproblemen, enligt henne, är att det finns många duktiga som vill bli kyrkomusiker men som inte kommer in på grund av de få platserna. Ett annat är att musikutbildningen separerats från den kyrkliga utbildningen, som tidigare lästes parallellt och på samma plats.

– Vi har ju bara kyrkan som arbetsgivare. Det finns ju ingen annan. Så sedan ska jag gå ett pastoralår i Uppsala. För många blir det för roddigt och då är det många som struntar i det.

– Det är för många som då vill ha dispens från det. Man behöver lära sig de grejerna, och då får de ämnen man har här en tydligare innebörd. Är man ny behöver man få veta vad en kyrka är och hur det funkar.

Jonas Lind är kyrkomusiker i Strängnäs och klasskamrat med Karin Runow. Jämfört med när han började jobba på 1980-talet ser han ett förändrat musiklandskap. Då hade musiken ett annat syfte – vid en begravning skulle musiken peka mot livet efter detta, i dag är den mer av en sammanfattning av den avlidnes liv.

Vad vill man ha från kyrkan? Där tror jag att den stora akilleshälen är för musiken.
Jörgen Lindström, huvudlärare

Jörgen Lindström är organist i Solna församling, men har också undervisning i orgelkunskap och uppdragsutbildningar i Stora Sköndal. Han sitter som huvudlärare med i dagens examensjury. Ett problem i att locka musiker till kyrkan är bristen på tydlighet, menar han.

– Vad vill man ha från kyrkan? Där tror jag att den stora akilleshälen är för musiken. Många som kommer från den klassiska musiken och orgel kanske inte känner att kyrkan har en riktig framtid där. Så frågan är vad man vågar satsa på.

– Man känner att vi måste vara med i tiden, vi skippar orgeln för den är mossig, vi tar in något annat. Då förlorar man traditionen och så förlorar man kunskapen som vi står för.

Med på provet är Karin Runow och Peter Linds orgelelever – tre femteklassare från Adolf Fredriks musikklasser i Farsta i södra Stockholm. Det är ett exempel på allt det som görs runt om i landet för att unga och andra ska möta kyrkomusiken – och som i det här fallet – orgeln.

– Det kändes roligt att vi fick den här möjligheten, att det var just vi som skulle få göra detta, säger Agatha Bergman Blücher.

– Eftersom jag gick i musikklass så tyckte jag att det kunde vara bra att kunna ett instrument.

Var det många som var intresserade i klassen?

– Nej. Och jag trodde att det skulle vara svårt att komma med, säger Liv Bender.

Att blir kyrkomusiker, är det något ni skulle kunna tänka er att bli?

Efter en kort tankepaus svarar Agatha Bergman Blücher:

– Ja… kanske.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.